Ingezonden persbericht


Amsterdam, 19 augustus 2005

PERSBERICHT

SAIL Amsterdam 2005 in volle gang

In twee dagen hebben ruim 700.000 mensen een bezoek gebracht aan het SAIL-terrein. De Pieremachocheltocht door de Amsterdamse grachten bracht nog eens 10.000 mensen op de been in de Amsterdamse binnenstad. De website trok 65.000 unieke bezoekers.

De terugreis van alle bezoekers via Amsterdam Centraal is ook prima verlopen. Vanaf vanmiddag rijden alle treinen weer volgens dienstregeling en dit weekend worden er extra treinen ingezet richting SAIL.

Noodlottig ongeval

Eén SAIL bezoeker is overleden doordat hij is uitgegleden en buiten bewustzijn te water is geraakt. De 31-jarige Rotterdammer gleed uit toen hij aan boord wilde stappen en raakte zijn hoofd de kade en raakte te water. Omstanders sprongen de man na, maar deze kwam onder het schip terecht. De brandweer, die snel ter plaatse was, heeft de man na 20 minuten gevonden. Ambulancepersoneel reanimeerde hem onderweg naar het ziekenhuis. Tot onze spijt is hij desondanks vannacht overleden.

De SAIL directie betreurt het noodlottige ongeval. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden van deze jonge man. We doen met ons allen onze uiterste best om dit soort dingen te voorkomen , aldus Bart Meyers, algemeen directeur van SAIL.

Creatieve optocht

Zo n dertig bootjes van fantastische kwaliteit voeren door de Amsterdamse grachten tijdens de Pieremachocheltocht, een carnavalesque tocht van thuisgemaakte vaartuigen. Er is een geweldige inzet en creativiteit geleverd, maar helaas haalde een enkele Piermachochel het begin van de tocht niet eens, door iets te veel pieremachocheligheid .

Vandaag op SAIL

SAIL bruist ook vandaag weer van de activiteiten. Vanaf twee uur paradeert de bemanning van Tall Ships en marineschepen in vol ornaat door Amsterdam. Scheepsbands begeleiden de tocht. Het grootste Tall Ship ter wereld maakt vandaag haar eigen SAIL IN Parade en wordt om 14.00 uur in de IJhaven verwacht. Daar wordt het door schepen van het Aquacorso binnengehaald.

De ING Card Platinum is te bewonderen in het IJ voor Muziekgebouw aan t IJ. Dit supersnelle schip wil in 2008 meevaren met de Vendée Globe, de zwaarste solozeilrace ter wereld waarin zeilschepen in zo n 100 dagen non-stop en zonder hulp de wereld rond varen. Hans Bouscholte, één van Europa s meest bekende wedstrijdzeilers, wil de eerste zijn die namens Nederland deelneemt.

Ook is vandaag het Nederlands Jachtbouw Paviljoen geopend. Hier is een tentoonstelling over de rol van de Nederlandse Jachtbouw in de afgelopen 25 jaar te zien. Bovendien vindt men hier De haven van de toekomst én kan men spectaculaire nautische films bekijken. Ook hier is de toegang gratis.

Einde bericht


---



Ingezonden persbericht