Ingezonden persbericht


spoedbrief Biologica en BPV aan LNV om uitstel ophokplicht biologisch pluimvee

Vandaag is in de Staatscourant de ophokplicht voor pluimvee aangekondigd, ingaande aankomende maandag. Gisteren heeft Biologica samen met de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV) een spoedbrief geschreven aan minister Veerman van LNV met de dringende oproep om de ophokplicht voor biologisch pluimvee uit te stellen. Biologica eist eerst duidelijkheid over Brusselse toestemming voor veterinaire noodzaak van deze maatregel zodat de eieren in ieder geval onder het EKO-keurmerk afgezet kunnen blijven worden.

In attachment: brief aan minister Veerman van LNV.

Met vriendelijke groet,

BIOLOGICA
Annelijn Steenbruggen

Coördinator Voorlichting & PR

Direct nummer 030 - 233 99 82 (di-woe-do-vrij)

Algemeen nummer 030 - 233 99 70

Meer informatie: www.biologica.nl

Neem een kijkje op de nieuwe website van Biologica: www.biologica.nl! Met nieuws, achtergronden, foto's en de EKO-gids online.

Aan de Minister van LNV
Drs. C. Veerman Postbus 20401 2500 EK Den Haag

Utrecht, 18 augustus 2005
Onderwerp: Verzoek om uitstel ophokplicht

Geachte heer Veerman,

Van uw ambtenaren hebben wij vandaag vernomen dat er nog geen zekerheid is over een Brusselse garantie dat tijdens de beoogde ophokplicht in Nederland de biologische pluimveehouderij haar eieren onder biologisch keurmerk kan blijven verhandelen. Wij hebben begrepen dat duidelijkheid hieromtrent volgende week vrijdag te verwachten is.

Wij delen uw zorg over de mogelijke gevolgen van een uitbraak van vogelpest, maar zijn het niet eens met de aangekondigde ophokplicht. Nederland neemt een geïsoleerde positie in Europa in met deze voorzorgsmaatregel. Met name vogeldeskundigen spreken over verwaarloosbare risico's. Tegelijkertijd vragen wij ons af welke maatregelen genomen worden op het terrein van verplaatsing van mensen en dieren, vooral richting besmette regio's, waar zelfs menselijke slachtoffers zijn gevallen.

Mede gegeven dit kader dringen wij met klem bij u aan om de voorgenomen ophokplicht van maandag aanstaande uit te stellen tot er toestemming vanwege veterinaire noodzaak uit Brussel is afgegeven. Dit is ook in lijn met de mondelinge garantie van LNV aan de biologische pluimveesector dat aan de voorwaarden voor ophokplicht zal worden voldaan, waaronder garantie van levering onder EKO-keurmerk. Zonder deze garantie zullen de 92 biologische pluimveebedrijven per direct in de problemen komen. Met name de export naar Duitsland (90% van de eieren) komt onder druk te staan. Als de ophokplicht ingaat en er daarna geen goedkeuring uit Brussel komt, is dit de doodsteek voor deze zorgvuldig opgebouwde sector.

De afgelopen dagen is via de media veel nieuwe kennis naar voren gekomen over de mogelijke risico's van verspreiding via trekvogels. Deze trekvogels 'mesten' niet tijdens de vlucht waardoor de mogelijke risico's;'s alleen op foerageerplekken kunnen optreden. Dit zou ook consequenties kunnen hebben voor het afschermen van pluimvee van trekvogels.

Wij vragen u hierbij om de geplande afspraak van maandag a.s. bij uw ministerie met o.a. Directie landbouw te kunnen gebruiken voor het inbrengen van nieuwe deskundigheid en vragen u deze tijd ook te gebruiken om Europese afstemming mogelijk te maken.

Hoogachtend,

Biologica Biologische Pluimveehouders Vereniging Arie van den Brand Chris Borren Voorzitter

Cc Dir Landbouw Mevr. A.M. Burger