Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Wie is Benedictus XVI?
Onderwerp: Wie is Benedictus XVI?
Uitzenddatum: Vrij. 19 augustus 2005, 20.30u
Verslaggeving: Alje Kamphuis en Herman Vijlbrief

Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI is deze week terug in zijn geboorteland Duitsland. Het is zijn eerste officiële buitenlandse bezoek als kerkvorst. Wie is de nieuwe paus? En is er in Duitsland nog steeds een âWir-sind-Papst-gevoelâ, dat bij zijn uitverkiezing zo leefde? Een reportage.

Cool
Honderdduizenden jongeren ontvingen de paus gisteren bij zijn aankomst als een held. Keulen is volgestroomd met bezoekers van de Wereldjongerendagen. Volgens de Volkskrant stralen de jonge pelgrims uit dat het âweer cool is om christelijk en religieus te zijnâ.

Vrije val
Toch heeft het katholicisme in Duitsland de afgelopen jaren een vrije val gemaakt. Priesters treden uit en kerken worden steeds leger. Daarnaast heeft slechts 36 procent van de Duitsers vertrouwen in paus Benedictus XVI.

Denkbeelden
Kan de nieuwe paus het tij keren? Wie is Benedictus XVI eigenlijk en welke denkbeelden houdt hij erop na? Wat vinden de jongeren van de paus? Komen hun denkbeelden overeen met de paus, die als uitgesproken conservatief wordt bestempeld?

Netwerk vroeg het onder andere aan J. Holzhauer, journalist geestelijk leven; H. Häring, theoloog; S. Kulle, Vaticaankenner en enkele bezoekers van de Wereldjongerendagen.

Netwerk archief: âHabemus Papamâ
Vier maanden geleden werd de Duitse kardinaal Ratzinger tot paus gekozen. Zijn eerste woorden waren: âIk ben slechts een nederige werker in de wijngaard van de Heer.â