Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 12 augustus 2005

Breed aanbod excursies Landschap Noord-Holland in Noordkop

Landschap Noord-Holland biedt de komende weken in de Noordkop gevarieerde, natuurgerichte activiteiten aan voor het publiek. Zoals nachtexcursies in Eendenkooi 't Zand, een vogelexcursie op Balgzand en rondwandelingen in de Grafelijkheidsduinen. Natuurinformatiecentrum Balgzand opent haar deuren op de tweede zondag van de maand september.

Terwijl de schemer invalt vertelt de kooiker over zijn eeuwenoude beroep in Eendenkooi 't Zand op vrijdag 19 augustus, vrijdag 2 september en vrijdag 16 september van 19.30 tot 22.00 uur. Er staat ook een observatiehut bij de kooiplas. De gevangen eenden worden voor wetenschappelijk onderzoek geringd en weer losgelaten. Voor een vogelexcursie op Balgzand kunnen geĂŻnteresseerden vrijdag 19 augustus van 19.30 tot 22.00 uur mee naar het vogelrijkste gebied van Noord-Holland. Tijdens deze excursie, die start vanaf het Natuurinformatiecentrum Balgzand, is er extra aandacht voor de sterns die op Balgzand komen slapen. Dit kunnen er tienduizenden zijn, waaronder veel zwarte sterns en soms zelfs lachsterns. Ook gaat de aandacht uit naar lepelaars die momenteel in grote getale aanwezig zijn. In samenwerking met de Waddenvereniging afd. Den Helder is er op zondag 11 september van 11.00 tot 16.00 uur een open dag op Natuurinformatiecentrum Balgzand. Bij laagwater wordt er gekeken naar de wadfauna, bij hoogwater naar de vogels op hoogwatervluchtplaatsen. Verder is er een visdeskundige aanwezig die een toelichting geeft wanneer enkele fuiken gelicht worden. Zaterdag 20 augustus en 3 september van 14.00 tot 16.30 uur biedt Landschap Noord-Holland een rondwandeling in de Grafelijkheidsduinen bij Den Helder aan. Samen met de gids trekt u het gebied in om de schotse hooglanders te bekijken, zeldzame planten te determineren en nog veel meer. Verzamelen bij het kantoor van Landschap Noord-Holland, Zeeweg 12 te Huisduinen. Dit is vlakbij Fort Kijkduin, naast de Kustwachttoren.

Een excursie kost: EUR 2,40 (lid Landschap Noord-Holland EUR 1,80, kind tot 12 jaar EUR 0,80). Wadexcursie: EUR 3,50 kinderen t/m 14 jaar EUR 1,75. Eendenkooi 't Zand, Korte Bosweg 47 iets ten noordoosten van het dorpje 't Zand, ongeveer een half uur fietsen vanaf Schagen. Natuurinformatiecentrum Balgzand, Oostoeverweg 80 te Den Helder. Volg de borden naar Industrieterrein Oostoever, doorrijden tot 50 meter voor Marinepoort. Daar rechtsaf. Voor nadere informatie kunt u bellen met de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland 0251-362 762.