Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onderzoek Loyens & Loeff en White & Case:
Europa en Amerika trekken meer Chinese investeerders dan Aziatische thuismarkt

AMSTERDAM / ROTTERDAM, 19 augustus 2005 - Chinese bedrijven zoeken steeds meer expansie in Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Deze regio's gezamenlijk zijn meer in trek bij Chinese investeerders dan de Aziatische thuismarkt. Bijna de helft (49,5%) van de Chinese bedrijven die willen uitbreiden, overweegt zich in Europa of Amerika te vestigen. Ruim eenderde (35,7%) denkt aan expansie in Azië. Dit blijkt uit onderzoek van de internationale juridische dienstverleners Loyens & Loeff en White & Case.

Het onderzoek vond plaats tijdens de 'China Outbound' seminars die beide dienstverleners in samenwerking met een Koreaanse partner in Peking en Shanghai hebben verzorgd. Tachtig managers van middelgrote tot grote Chinese ondernemingen namen deel aan het onderzoek.

De uitkomsten bevestigen de toename in buitenlandse fusie- en overnametransacties van Chinese bedrijven sinds 2004. In dat jaar bedroeg de omvang hiervan minder dan 5 miljard US dollar. Dit jaar hebben Chinese bedrijven al een totale waarde van bijna 23 miljard US dollar aan buitenlandse fusie- en overnametransacties aangekondigd (bron: Dealogic).

De motor achter deze groei zijn Chinese producenten die op zoek zijn naar nieuwe markten om hun producten te verkopen (77%) en bronnen voor grondstoffen om hun fabrieken draaiende te houden (28%), zo blijkt uit de onderzoeksresultaten. Door de grens over te gaan, hopen Chinese ondernemers ook managementexpertise te kunnen inkopen (34%) en toegang te krijgen tot verfijnde technologie (30%).

"De Benelux heeft een juridische en fiscale structuur die aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders", zegt Pieter Stalman, aandeelhouder van Loyens & Loeff en nauw betrokken bij de organisatie van de seminars in China. "Veel niet-Europese bedrijven maken al gebruik van holding- of financieringsmaatschappijen in de Benelux. Chinese bedrijven die hier willen investeren, moeten rekening houden met een geheel andere wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van corporate governance en het beschermen van de merknaam. Loyens & Loeff biedt een multi-disciplinaire dienstverlening om ook Chinese investeerders wereldwijd te helpen met juridische, fiscale en notariële zaken. Dit is een belangrijke basisvoorwaarde voor succesvol internationaal concurreren."

Onderzoeksresultaten

Het onderzoek vond plaats tijdens de 'China Outbound' seminars in Peking en Shanghai, respectievelijk op 15 en 18 juli. In totaal tachtig onderzoeksformulieren werden ingevuld door senior managers van toonaangevende Chinese bedrijven, waaronder 35 staatsbedrijven. Van de tachtig respondenten gaven 61 aan dat zij overzeese investeringen overwegen. De bijeenkomsten werden verzorgd door juridisch dienstverleners Loyens & Loeff, White & Case en Woo Yun Kang Jeong & Han uit Korea, in samenwerking met de China Council for the Promotion of International Trade. De seminars stonden in het teken van onder andere: wet- en regelgeving (China en buitenland), Chinese en buitenlandse fiscale vraagstukken, invoerrechten en BTW, accounting, financiële 'due diligence', bescherming en exploitatie van verworven eigendommen in het buitenland.

Over Loyens & Loeff N.V.

Loyens & Loeff N.V. is een onafhankelijke juridische dienstverlener, gespecialiseerd in fiscaal, corporate en financieel advies aan ondernemingen en overheden. De intensieve samenwerking van advocaten, belastingadviseurs en notarissen maakt Loyens & Loeff uniek in zijn thuismarkt de Benelux. In de Europese Unie en internationaal is Loyens & Loeff een gerenommeerd adviseur voor belastingen, ondernemingsrecht, financiële en kapitaalmarkten, cross-border financiering, vastgoed, de energiesector, Europees en bestuursrecht, BTW en arbeidsrecht. Voor internationale adviesvragen onderhoudt Loyens & Loeff nauwe relaties met toonaangevende advocatenkantoren en belastingadviseurs in Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten. Loyens & Loeff heeft wereldwijd ruim 1.300 medewerkers, waaronder 700 juridische experts in zeven Benelux-kantoren en tien vestigingen in de belangrijkste internationale financiële centra. Meer informatie: www.loyensloeff.com.