Ook Safri Duo en Frank Boeijen op Night of the Proms 2005

Mojo concerts

http://www.mojo.nl

MOJO Concerts, Delft, woensdag 19 augustus 2005

OOK SAFRI DUO EN FRANK BOEIJEN OP NIGHT OF THE PROMS IN AHOY'

Het programma van Night of the Proms 2005 wordt aangevuld met Safri Duo, twee percussionisten die dé Deense dance-revelatie van het begin van de 21ste eeuw genoemd worden. De klassiek geschoolde muzikanten zullen zowel met hun percussiebewerkingen van klassieke muziek als met hun eigenzinnige dance-sound het publiek aan het dansen zetten. Als 'lokale act' staat dit jaar niemand minder dan Frank Boeijen op de planken. Al eerder werd bekend gemaakt dat ook de Britse zanger Seal en Roger Daltrey, zanger en oprichter van de Engelse band The Who, zullen optreden.

Uffe Savery en Morten Friis speelden in 1988 voor het eerst als SAFRI DUO in het Koninklijk Deens muziekconservatorium. De twee leerden elkaar in 1977 kennen in de percussie-sectie van de Tivoli Guard en ontdekten later tijdens hun studie aan het muziekconservatorium dat er nauwelijks muziek voor een percussie-duo bestaat. Ze begonnen zelf muziek voor percussie te schrijven en bewerkten daarbij werk van Bach en Chopin. Critici stonden aanvankelijk sceptisch tegenover deze percussie-interpretaties van klassieke muziek, het publiek daarentegen viel meteen voor hun muziek vol explosieve energie. Safri Duo trad op in o.m. The Royal Albert Hall, Carnegie Hall en de Opera van Sydney en reisde als klassieke muzikanten de wereld rond met 3 ton percussiemateriaal.

Maar na vijf 'klassieke' albums wilde Safri Duo een eigen sound creëren. Na veel zweten en zwoegen kwamen Uffe en Morten in 2000 de opnamestudio uit met 'Played-A-Live (The Bongo Song)'. Tijdens de Love Parade in Berlijn sloeg het nummer in als een bom. Vandaar ging het naar Ibiza, waar de plaat kapot werd gedraaid. De single stootte overal ter wereld door naar de top van de dance charts (1ste plaats in Nederland). Van 'Played-A-Live' zouden uiteindelijk anderhalf miljoen singles over de toonbank gaan. Ook de opvolger 'Samb-Adagio' deed het bijzonder goed. De sprankelende mix van pop, techno en trance, opgedreven met de rauwe energie van de percussie leverde Safri Duo de ene Award na de andere op. In 2002 verscheen 'Episode II', hun eerste album met een compleet eigen geluid, in meer dan 50 landen. Meer dan een miljoen exemplaren werden ervan verkocht. Een remix-dubbelalbum volgde. Safri Duo tourde 12 maanden door Europa. In 2003 verscheen het album '3.0'. Vorig jaar werd 3.5 - The International Version uitgebracht. Op deze dubbel-cd staan remixes van de bestaande hits naast nieuw materiaal, zoals bewerkingen van 'Knock On Wood' en 'Ritmo de la Noche'.

FRANK BOEIJEN zat vorig jaar 25 jaar in het muziekvak. Halverwege de jaren tachtig behoorde hij met de Frank Boeijen Groep tot de vaandeldragers van de Nederpop, samen met Doe Maar en Het Goede Doel. De single 'Linda' was de eerste grote hit, 'Zwart Wit' de commerciële doorbraak en 'Kronenburgpark' de bestseller van de groep. In 1991 besloot Frank echter om solo verder te gaan. 'Koud In Mijn Hart' werd de eerste single van zijn eerste soloalbum 'Wilde Bloemen' en was meteen een schot in de roos. Tot zijn indrukwekkende discografie behoren verder albums als 'Jazz In Barcelona', 'Vaderland' en 'De Ballade Van De Dromedaris'. In 2000 werd Boeijen onderscheiden met een lintje voor zijn verdiensten voor de Nederlandstalige popmuziek. En na eerder een Edison gewonnen te hebben voor beste zanger nationaal, volgde in 2004 een Edison voor zijn gehele oeuvre. Datzelfde jaar werd hij ook onderscheiden met de Radio 2 Zendtijdprijs.

De Nijmeegse zanger gaat artistieke uitdagingen niet uit de weg: de ene keer zingt hij kristalheldere pop, een andere keer sluipt er fado zijn werk binnen of is zijn muziek oosters getint. Hij neemt duetten op of vertolkt zijn tijdloze repertoire... onder begeleiding van het symfonisch orkest Il Novecento.

Night of the Proms 2005 in Ahoy' Rotterdam, van 16 t/m 19 en van 23 (extra show) t/m 26 november; privéshows van 27 t/m 30 november. Aanvang telkens om 20.00 uur. Kaarten van 20,00 tot 40,00 euro (exclusief service- en portkosten) via TELE TICKET SERVICE
0900-45.000.45 (0,45 euro pm) - www.teleticketservice.com of bij TICKET SERVICE via de grotere postkantoren, VVV's, GWK's, 0900-300.1250 (0,45 euro pm), www.ticketservice.nl, de bekende voorverkoopadressen en kassa Ahoy' Rotterdam. Website: www.notp.com.

Night of the Proms (c) is een organisatie van PSE-Holland en krijgt de steun van SNS Bank, Algemeen Dagblad en Sky Radio 101 FM.

Noot aan de redactie (