Vereniging Spierziekten Nederland


Oproep CG-Raad: steun onze strijd tegen kilometerlimiet

De CG-Raad heeft samen met andere partijen de Valys-kilometerlimiet aan de rechter voorgelegd. De rechter heeft de eis afgewezen. Maar er zijn wel mogelijkheden om de juridische strijd voort te zetten.

In zijn uitspraak heeft de rechter gezegd dat er sprake is van discriminatie, maar dat hij zich niet bevoegd acht om daar een oordeel aan te verbinden. Zie: http://www.vsn.nl/nieuws/nieuws.php?nieuws_id=391

Deze uitspraak van de rechter geeft aan dat er nog wel degelijk juridische mogelijkheden zijn. Het gevecht kan verder gevoerd worden bij de Hoge Raad en daarna eventueel bij het Europese hof voor de rechten van de mens. Om dit gevecht voort te zetten is geld nodig en dat geld heeft de CG-Raad niet. Onze koepelorganisatie heeft vorig jaar door een bezuiniging van d eoverheid, flink moeten inkrimpen. Daarom roep de CG-Raad alle belanghebbenden op om de juridische strijd financieel te ondersteunen.

De VSN ondersteunt dit initiatief van de CG-Raad. Op dit moment lijkt de jridische weg de enige mogelijkheid om iets te doen aan de kilometerlimiet. Hieronder volgt de iets ingekorte oproep van de CG-Raad:

Weg met de kilometerlimiet!
Steun de CG-Raad in de voortzetting van de Valys-rechtszaak voor de Hoge Raad.
Zonder uw bijdrage is dit onmogelijk!

Wat is er aan de hand?
De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), RPCP-Rijnmond en andere partijen voeren sinds juni 2004 een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat. Inzet: geen kilometerlimiet. In maart 2005 oordeelde het Haagse Gerechtshof dat aan mensen met een handicap een kilometerlimiet mag worden opgelegd. Mensen met een handicap kunnen dus maximaal 750 of 2250 kilometer per jaar reizen tegen het normale openbaar vervoer tarief (EUR 0,16 per km). (Een retourtje Amsterdam-Rotterdam is al 172 km!) De CG-Raad en de andere partijen kunnen zich onmogelijk bij deze uitspraak neerleggen. Zij willen dat de Hoge Raad het arrest van het Haagse Gerechtshof vernietigt.

Om dóór te gaan, desnoods tot het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, is veel geld nodig, nog minstens 110.000 euro. De CG-Raad, RPCP-Rijnmond en andere partijen kunnen dit niet alleen opbrengen en roepen u op om solidair te zijn..

De CG-Raad en andere partijen eisen in de rechtszaak dat de kilometerlimiet verdwijnt.. Wij moeten gaan voor een oordeel van de Hoge Raad. Wij kunnen dit echter niet alleen!

Maak daarom een bedrag over op:

Giro 38 70 502
t.n.v. Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland, te Utrecht onder vermelding van "Valys"

Ook verzoeken wij u deze oproep door te sturen naar alle andere betrokkenen met de oproep om nu minimaal EUR 5 te storten.

Mr. Annelies Verstand-Bogaert
Voorzitter CG-Raad

Klik hier voor de volledige tekst Zie het origineel
19 augustus 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400