Gemeente Delft

Op woensdag 17 augustus j.l. zijn na een politiebezoek aan huis veertien kinderen uit een gezin in Delft uit huis geplaatst door Bureau Jeugdzorg Haaglanden. In de berichtgeving die volgde is een misverstand ontstaan over het al dan niet naar school gaan van de kinderen. Tijdens de periodes dat het gezin in Delft woonde, hebben de kinderen wél onderwijs genoten.

De gemeente is belast met het handhaven van de leerplichtwet. In 1998 is er door de afdeling Leerplicht, in samenwerking met de scholen actie ondernomen. Het gezin vertrok daarop echter naar het buitenland, waardoor de actie geen vervolg kon krijgen. Bij terugkeer in Nederland in de periode 2000-2002 kreeg de afdeling Leerplicht het gezin weer in beeld. De leerplichtige kinderen hebben in die periode onderwijs gevolgd in Delft. Tussen oktober 2002 en januari 2005 stonden kinderen niet ingeschreven bij de gemeente Delft en verbleven grotendeels in het buitenland. De tijd dat kinderen in Nederland stonden ingeschreven, bezochten zij scholen of waren zij in beeld bij de afdeling Leerplicht.

Op het moment van herinschrijving als inwoners van de gemeente Delft heeft afdeling Leerplicht begin 2005 contact gezocht met het gezin. Dit heeft ertoe geleid dat alle leerplichtige kinderen in april 2005 op diverse scholen geplaatst zijn en op een na, onderwijs volgden. Ouders hebben in die periode een proces-verbaal ontvangen omdat ze weigerden een kind naar een school voor speciaal onderwijs te sturen en hielden dit kind thuis.

Ook voor het nieuwe onderwijsjaar kunnen alle kinderen onderwijs volgen in Delft. Uit controle aan het begin van het schooljaar is gebleken dat de kinderen niet zijn verschenen op de scholen en dit heeft geleid tot het aanzeggen van een proces-verbaal voor de ouders. De betrokken scholen zijn door de gemeente geïnformeerd. Het bureau Leerplicht heeft steeds samengewerkt met de relevante zorginstellingen.