ANBO

Het nieuwe zorgstelsel:

19-05-2005

Voorlichting en lastenverlichting ouderen krijgt prioriteit

De voorlichting aan ouderen over het nieuwe zorgstelsel wordt de komende maanden geïntensiveerd. Ook lastenverlichting van deze groep heeft prioriteit.
Dat blijkt uit overleg vandaag tussen het ministerie van VWS en de ouderenbonden ANBO, PCOB, Unie KBO verenigd in het CSO (Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties).

De ouderenbonden zijn de afgelopen weken platgebeld door AOW-ers en vutters die verwachten honderden euros per jaar meer aan premie te moeten betalen voor de nieuwe ziektekostenverzekering. Veel 65-plussers uitten ook kritiek op de huidige voorlichtingscampagne over het nieuwe zorgstelsel, omdat die bij hen meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Die onrust hebben de belangenorganisaties bij het ministerie op tafel gelegd; ze vinden ook dat de voorlichting aan ouderen op korte termijn geïntensiveerd moet worden. Pas op Prinsjesdag zal bekend zijn welke lastenverlichting het Kabinet voor ouderen wil doorvoeren. Het ministerie gaat mogelijk direct na Prinsjesdag leden van ANBO, PCOB en Unie KBO per brief rechtstreeks informeren over de premie die zij volgend jaar waarschijnlijk moeten gaan betalen.
Er komt de komende maanden ook gerichte informatie voor websites, ouderenbladen en adviseurs die voorlichtingen geven bij afdelingen van de ouderenbonden in het land.
Met de extra voorlichtingscampagne hopen ministerie en ouderenbonden na Prinsjesdag de onrust onder ouderen te kunnen wegnemen en op de doelgroep toegespitste informatie te kunnen geven.