Ingezonden persbericht

Knauf & Rockwool de sterkste merken in de bouw

ROTTERDAM, 20050819 -- Onder een representatieve steekproef van 34 type organisaties uit de bouwkolom is naar voren gekomen dat Rockwool en Knauf de sterkste merken in de bouw zijn. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy waarvoor begin september 2005, 1025 online enquêtes zijn afgenomen onder het bouwpanel (www.bouwpanel.nl). De verdeling van de steekproef was als volgt: 179 enquêtes bij opdrachtgevers (woningcorporaties, projectontwikkelaars, gemeenten), 192 ontwerpers/adviseurs, 203 aannemers B&U en -GWW, 204 afbouwers, 146 installateurs en 101 fabrikanten en handelsorganisaties. Ruim eenderde van de respondentengroep had de functie directeur, verder hebben medewerkers op aansturend als ook op uitvoerend niveau deze vraag beantwoord.


In totaal zijn Rockwool en Knauf door bijna 10% van de ondervraagden aangegeven als het sterkste merk in de bouw. Het derde sterkste merk in de bouw blijkt Sikkens (8,5%) te zijn. De respondenten konden slechts 1 merk aangeven als het beste merk. De verschillen tussen Rockwool en Knauf zijn dermate klein, dat er niet kan worden gesproken over een significant verschil. Er zijn in de bouwkolom relatief veel afbouwbedrijven. Deze afbouwbedrijven hebben een behoorlijke invloed op het gemiddelde, mede daarom staan merken zoals Knauf, Sikkens en Sigma hoog in de algemene top 10. Naast de top 3 staan de volgende merken in de top 10 van de meest sterke merken in de bouw: Ytong, Beamix, Trespa, Sigma, Velux, Isover en VBI.

Uiteraard zijn de meningen per type bouwsegment sterk verdeeld. De opdrachtgevers vinden Sikkens het sterkste merk in de bouw. De tweede plaats wordt gedeeld door 2 merken, namelijk Trespa en Velux. De voorschrijvers & adviseurs zien Rockwool als sterkste merk, gevolgd door Trespa en VBI. De aannemers GWW en -B&U vinden Rockwool ook het sterkste merk, gevolgd door Beamix en Ytong. Voor de afbouwers zijn Knauf, Sikkens en Sigma de sterkste merken. Voor de installateurs is Grohe het sterkste merk. Ytong en Knauf delen de tweede plaats. Op de derde plaats staat vervolgens Wavin. Tot slot vindt de handel Knauf het sterkste merk in de bouw. Rockwool en Beamix delen de tweede plaats en Trespa en Ytong de derde plaats.




USP Marketing Consultancy