Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 28 juli 2005

Excursies naar Zuidplaspolder en Alexanderpolder

21 en 28 augustus 2005

AIR (Architectuur Instituut Rotterdam) , het NAi (Nederlands Architectuurinstituut) en GRAP (Gouds Regionaal Architectuurplatform) organiseren naar aanleiding van de tentoonstelling 'Polders - Een theater van land en water' twee excursies naar polders in en rond Rotterdam. De excursies starten met een bezoek aan de tentoonstelling in het NAi waarna per bus onder begeleiding van deskundige gidsen één polder bezocht wordt ; op zondag 21 augustus de Zuidplaspolder en op zondag 28 augustus de Alexanderpolder. Tijdens de excursies wordt ingegaan op het ontstaan, de ontwikkeling en de toekomst van deze polders.

PROGRAMMA BEIDE EXCURSIES*
13.00 Ontvangst in het NAi
13.15 Welkomstwoord en inleiding
13.30 Rondleiding doortentoonstelling
14.15 start excursie met:

* inleiding over de geschiedenis en actuele kwesties van de betreffende polder

* bezoeken aan interessante plekken en gesprekken met 'polderbewoners' en 'poldermakers'

* koffie/thee ter plaatse

17.00 einde excursie
17.30 terugkeer NAi, Museumpark

* wijzigingen in het programma onder voorbehoud.

Data: zondag 21 augustus en zondag 28 augustus
Vertrekpunt: NAi, Museumpark 25, Rotterdam
Eindpunt: NAi, Museumpark 25, Rotterdam
Tijd: 13.00- 17.30 uur
Deelname: EUR 12,50 per keer*
Reserveren: verplicht, via www.nai.nl/inschrijven of bij AIR 010 280 97 00

* Inbegrepen bij de prijs: entree NAi, vervoer per touringcar, consumptie.

De Zuidplaspolder (1818-1939), een polder van contrasten Zondag 21 augustus
De Zuidplaspolder is een polder van grote contrasten. De polder heeft het laagste punt van Nederland en dat betekent hoge dijken die soms tot zes meter boven het landschap uitrijzen. Spoorwegen en snelwegen doorsnijden de polder zonder rekening te houden met de structuur van het cultuurlandschap. Ontwikkelingen als kassenbouw, bedrijventerreinen en woningbouw hebben de aanblik van de polder veranderd. De ontwikkelingen staan niet stil als gevolg van de voortgaande verstedelijking en de ruimteclaims vanuit de omliggende gemeentes en Rotterdam. Om deze verstedelijking in goede banen te leiden is een strategische visie op de toekomst van de polder geformuleerd. Hierbij is rekening gehouden met de kwaliteiten en mogelijkheden van het gebied nu en in de toekomst. Tijdens excursie op 21 augustus komen deze kwesties aan bod. Daarnaast voert de tocht langs de contrasten en de pareltjes van de polder, en gaat zij in op de toekomst van het gebied voor woningbouw, bedrijventerreinen, waterberging en recreatie.

De Alexanderpolder (1865-1874), een verstedelijkte polder Zondag 28 augustus
De excursie richt zich op het tonen van de transformatie van het polderlandschap in relatie tot de naoorlogse opvattingen over stedenbouw en wonen. Met de aanleg van de functionalistische woonwijk Het Lage Land kreeg de polder in 1962 een eerste stedelijke impuls waarbij geen rekening werd gehouden met het oorspronkelijke cultuurlandschap. Met de ontwikkeling van de vijfde en laatste wijk Prinsenland (1982-1984) wordt een belangrijke omslag getoond in het denken over hoe verstedelijking en ontwikkeling van het landschap meer hand in hand zouden kunnen gaan.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401260 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl