Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

19-08-2005
Kermisbeleid en verkeersmaatregelen

Parkeerterrein Parallelweg en Dijkgraaf de Ruiterlaan Vanaf zondag 21 augustus 18.00 uur t/m dinsdag 6 september a.s. zijn dit parkeerterrein en deze straat (tussen de Julianaweg en de Harlingenstraat) beschikbaar voor het plaatsen van de kermiswoonwagens. De Dijkgraaf de Ruiterlaan (inclusief het naastgelegen fiets-/voetpad) wordt dit jaar tussen de Julianaweg en de Harlingenlaan voor het eerst afgesloten voor alle verkeer omdat er geen gebruik meer gemaakt kan worden van de Pieterman. Voor het doorgaande verkeer geldt dat kan worden omgereden via de Mgr. Veermanlaan en de Harlingenlaan. De kruising met de Edisonstraat naar de Morseweg zal de in eerste week nog overgestoken kunnen worden. De voertuigen die nog geparkeerd staan op het parkeerterrein Parallelweg worden zonodig weggesleept op het moment dat de kermiswagens daar geplaatst gaan worden.
De wegsleepregeling is gedurende de gehele periode van de beide kermissen in de hierna genoemde straten van kracht.

Edam
Het eenrichtingsverkeer in de Spuistraat wordt van maandag t/m maandag omgekeerd. Op de Bult, tussen de Gevangenpoortsteeg en de Nieuwe Haven is een tweerichtingsverkeer van kracht.
In de Hoogstraat, Damplein en Keizersgracht geldt de desbetreffende week een inrijverbod voor alle verkeer m.u.v. voetgangers. In het kader van de veiligheid van het kermispubliek worden de volgende straten op de vier kermisdagen, telkens tussen 14.00 en 06.00 uur, afgesloten voor alle overige verkeer d.m.v. in het wegdek geplaatste paaltjes c.q. hekken: M. Tinxgracht, Braskersteeg, Bierkade, Prins Mauritspad, Prinsenstraat, Baanstraat, Hoogstraat en Voorhaven (donkere kant tussen Damplein en de Jansstraat). Opgemerkt wordt dat de afsluiting van de M. Tinxgracht geplaatst wordt voorbij de brug naar de Brouwersgracht, zodat deze bereikbaar blijft. Het af te sluiten deel van het centrum is dus op alle dagen wel met de auto te bereiken tot uiterlijk 14.00 uur. Na dit tijdstip kunt u het gebied niet meer in of uit. Staat uw auto binnen het gebied en u wilt na dit tijdstip wegrijden, dan moet u er rekening mee houden dat dit niet meer mogelijk is. De afsluitingen zullen niet eerder worden verwijderd dan de volgende ochtend; op zo'n moment de gemeente bellen heeft daarom geen zin.
Doorgaande routes zijn er tijdens de kermis slechts in heel beperkte mate. U kunt delen van het centrum bereiken via de Schepenmakersdijk, Groenland en Noordervesting/Klundert.

Volendam
Zuideinde
Afsluiting hiervan vindt plaats d.m.v. de piramide op: Vrijdag vanaf 13.00, zaterdag vanaf 13.00, zondag vanaf 12.00 en op maandag vanaf 09.00, telkens tot de volgende morgen 07.00, met dien verstande dat op dinsdagmorgen de afsluiting tot 12.00 zal duren. Ook de oprit vanaf het Slobbeland bij de Joppekop is met een paal afgesloten.

Slobbeland - achterzijde Zuideinde
Gedurende de vier kermisdagen in Volendam geldt hier een inrijverbod voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen, uitgezonderd bewoners en bestemmingsverkeer (m.n. de hier gevestigde bedrijven).

Het tijdvak van alle hierna genoemde verkeersmaatregelen is - tenzij anders vermeld - van dinsdag voorafgaande tot en met dinsdag volgende op de kermis. Dit i.v.m. de opbouw van de kermis, die op dinsdag start.

Zeestraat - Europaplein
Reeds in de loop van de maandag wordt een aantal kermisattracties geparkeerd in de Zeestraat en op het Europaplein. Hierdoor zal het doorgaand verkeer gehinderd c.q. belemmerd worden. Daarom worden borden geplaatst dat slechts bestemmingsverkeer is toegestaan. Vanaf dinsdag geldt een inrijverbod voor alle voertuigen m.u.v. voetgangers.

Stationsstraat - W.J. Tuijnstraat - H.J. Calkoengracht Het eenrichtingsverkeer wordt zodanig gewijzigd dat de W.J. Tuijnstraat kan worden ingereden vanaf de Stationsstraat en dat via de H.J. Calkoengracht kan worden teruggereden naar de Stationsstraat.

Zeestraat - Ventersgracht - Aalstraat
Deze route geldt als de afvoerroute voor het verkeer komende vanaf de Haven. Hiertoe wordt het eenrichtingsverkeer van de Ventersgracht en de Aalstraat omgekeerd. Voor het verkeer komende vanaf het Dril (vanonder het viaduct) geldt een verplichte rijrichting rechtdoor naar de Aalstraat toe. Vanuit de Ventersgracht zal ook duidelijk worden aangegeven dat komende uit de richting van het Kruidvat een verplichte rijrichting rechtsaf geldt in de richting van de Aalstraat.

Spieringstraat
Hier wordt het eenrichtingsverkeer omgekeerd om het mogelijk te maken voor de bewoners van deze straat en de Aalstraat, hun woningen per auto te bereiken zonder zich schuldig te hoeven maken aan het negeren van het eenrichtingsverkeer.

Prins Bernhardlaan
Omdat door de route Zeestraat-Ventersgracht-Aalstraat een groter als normaal verkeersaanbod ontstaat wordt in de Prins Bernhardlaan eenrichtingsverkeer ingesteld in de richting van de Julianaweg. In verband hiermee geldt voor de even zijde van deze straat en stopverbod.
Bewoners en belanghebbenden die vanaf de Julianaweg de Rokersgracht of een van de omliggende straten willen bereiken, kunnen rijden via de Kerkstraat en de Kolfschotenstraat of Kathammerstraat.

Noordeinde
Hier wordt een tweerichtingsverkeer van kracht. Het bord bij het Havendijkje aangevende verplichte rijrichting linksaf wordt gewijzigd in een verplichte rijrichting rechtsaf.

Haven
Deze wordt afgesloten ter hoogte van café De Boer op nr. 56.

Loswal
Op nadrukkelijk verzoek van de sector Brandweer en Veiligheid dient de loswal gedurende de vier kermisdagen in zijn geheel vrij te blijven van geparkeerde auto's. De wegsleepregeling wordt hierop van toepassing verklaard. De loswal wordt namelijk beschouwd als alternatieve route voor het hulpverleningsverkeer.

St. Jozefstraat
Dit jaar zullen hier voor het eerst geen kermisattracties worden geplaatst. Wel zal de straat nabij de ingang van het St. Jozefgebouw d.m.v. een in het wegdek geplaatst hekwerk worden afgesloten voor doorgaand verkeer.

C.J. Conijnstraat
Hier geldt een inrijverbod voor alle voertuigen m.u.v. voetgangers.

Edammerweg
Bij de Julianaweg wordt aan weerszijden van de Edammerweg op een paal een bord "doodlopende weg" geplaatst, alsmede een hek over de halve rijbaan. Tussen de Overste Ludenstraat en de Pieter Keukenstraat wordt dit bord herhaald.

Drilbrug
Hier wordt een bord geplaatst inhoudende verplichte rijrichting rechtsaf voor het verkeer komende vanaf de Edammerweg. Dit om te voorkomen dat niet bestemmingsverkeer linksaf de kermis/horecafuik inrijdt.

Meerzijde
De afsluiting ter hoogte van nr. 15 wordt verwijderd opdat de bewoners van de Meerzijde 1 t/m 14 en de Sijmen Molstraat hun woningen nog met de auto kunnen bereiken. De afsluiting bij het bruggetje naar het Doolhof blijft gehandhaafd.

Schippersgracht
Aan de zijde van de woningen geldt een stopverbod. Op maandag 5 september a.s. geldt het stopverbod aan weerszijden.

Meergracht
Het eenrichtingsverkeer wordt omgedraaid en bij alle zijstraten worden de borden verplichte rijrichting rechtsaf omgedraaid in een verplichte rijrichting linksaf, dan wel worden deze borden afgeplakt. Voor de Meergracht, tussen de Julianaweg en de C.J. Conijnstraat, geldt op maandag 5 september een stopverbod aan weerszijden.

Populierenlaan
Deze wordt afgesloten voor doorgaand autoverkeer, m.u.v. openbaar vervoer en taxi's, op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 18.00 tot de volgende ochtend 07.00 en op maandag de hele dag. Tevens geldt van dinsdag voorafgaand tot en met dinsdag na kermis een stopverbod aan weerszijden van de straat. Deze maatregelen zijn nodig om het openbaar vervoer en de taxi's voldoende haltruimte c.q. standplaatsen te bieden. De politie zal zonodig verbaliserend optreden tegen foutparkeerders.
Buslijn 112 zal niet rijden via de halte Pr. Margrietstraat, maar de route volgen van lijn 110 via de Saturnusstraat, L. Spaanderlaan en Heideweg.

Iepenlaan
Deze wordt ter hoogte van de Populierenlaan afgesloten voor doorgaand verkeer d.m.v. hekken.

Schoolstraat
Tijdens de vier kermisdagen wordt het eenrichtingsverkeer opgeheven en mag de straat van beide zijden worden ingereden.

Bokkingstraat
Om de parkeergarage bereikbaar te houden zal een stopverbod van kracht zijn langs de twee stukjes trottoir, vanuit de Julianaweg gezien, links vooraan en rechts achteraan.

KERMIS HORECA EN WINKEL BELEID

Obstakels op en boven de weg
Om een onbelemmerde doorgang te kunnen garanderen voor hulpverleningsvoertuigen, dient u er voor te zorgen dat op de openbare weg voor uw zaak een vrije doorrijbreedte overblijft van tenminste 4,00 meter en een doorrijhoogte van 4,20 meter. Op het overblijvende deel van de openbare weg is het toegestaan zgn. biertonnen en parasols te plaatsen, maximaal over de lengte van de gevel van uw horecaonderneming; deze dienen echter wel vastgezet te worden. Losse barkrukken zijn op de openbare weg niet toegestaan.

Wellicht ten overvloede delen wij u mede dat het plaatsen van biertonnen, parasols en winddoeken e.d. alleen is toegestaan indien u in het bezit bent van een daartoe strekkende vergunning. U heeft daarover reeds een brief van ons ontvangen.
Bovendien mogen de biertonnen, parasols en winddoeken pas op de eerste dag van de kermissen worden geplaatst en dienen uiterlijk de dag na de kermissen te zijn verwijderd.

Verkoop van alcohol
Het verstrekken van alcoholhoudende drank op de openbare weg is verboden, tenzij dit plaatsvindt op uw terras èn het terras vermeld is op uw drank- en horecavergunning.

Schenken in plastic
Op grond van artikel 2.3.1.6.b van de APV heeft de burgemeester besloten om het schenken in glas te verbieden tijdens de beide kermissen vanaf 14.00 uur op de eerste dag tot en met 03.00 uur op de laatste dag. Ontheffing van dit verbod is mogelijk indien de horecaondernemer er op toeziet dat vanuit het besloten gedeelte van zijn inrichting geen glas mee naar buiten genomen wordt. Wanneer echter gevels geheel of gedeeltelijk verwijderd zijn, dan is ontheffing niet mogelijk.

Verkoop van etenswaren
Verkoop van etenswaren op de openbare weg is verboden. Bakplaten e.d. zijn dus niet toegestaan. Bij een overtreding wordt proces-verbaal opgemaakt en volgt er inbeslagname.

Sluitingstijd
De alcoholschenkende horeca moet om 02.30 uur het tappen staken en de muziek beëindigd hebben. Om 03.00 uur dient de alcoholschenkende horeca gesloten zijn.
Voor de alcoholvrije horeca geldt dat zij één uurtje langer open mogen zijn. De muziek moet, evenals bij de alcoholschenkende horeca, om 02.30 uur beëindigd zijn. Om 04.00 uur dient de alcoholvrije horeca gesloten te zijn. Ook dit jaar zal door de controleurs van de Voedsel- en Warenautoriteit aandacht worden besteed aan het alcoholgebruik door jongeren op en rond kermissen.

Geluidsboxen
Geluidsboxen buiten de inrichting zijn toegestaan, mits het geluidsniveau niet meer bedraagt dan 75 dB(A) laeq inclusief correctie, gemeten op de dichtstbijzijnde gevel woning van derden. Voor het plaatsen van geluidsboxen of het ten gehore (laten) brengen van live-muziek is een vergunning vereist.

Winddoeken
Voor de ondernemingen aan de Haven geldt dat aan de overzijde van de weg een zgn. winddoek geplaatst mag worden tussen de lantaarnpalen. Dit doek mag niet hoger zijn dan 2,00 meter, mag niet voor trappen worden geplaatst en mag uitsluitend voor het eigen bedrijf worden aangebracht ter lengte van de eigen gevel.

EHBO
Zowel in Edam als in Volendam zijn leden van de EHBO paraat om assistentie te kunnen verlenen bij lichte verwondingen. In Edam wordt een post geopend in het Speeltheater en in Volendam in het Cultureel Centrum.

Telefonische bereikbaarheid gemeente
Voor spoedeisende zaken (bijv. verstopt riool) kan buiten kantooruren gebeld worden naar tel.nr. 040-2894600.

Beperkte inzameling oud papier op zaterdagen van kermis Tijdens de Edammer kermis wordt er slechts in een deel van de oude kom oud papier ingezameld. De straten waar i.v.m. de kermisverkeersmaatregelen geen inzameling plaatsvindt zijn: Baanstraat, Hoogstraat, Damplein, Voorhaven (donkere kant tussen Damplein en Jansstraat), Keizersgracht, Prinsenstraat, M. Tinxgracht, Bierkade, Prins Mauritspad, Grote Kerkstraat, Batumburgerstraat, Vijzelstraat, Jan Braskersteeg, Nieuwvaartje en Molensteeg. In verband met de Volendammer kermis wordt op zaterdag 3 september a.s. zowel in Edam als in Volendam geen oud papier ingezameld.

Inzamelstation i.v.m. kermis beperkt open
Op vrijdag 2 september is het inzamelstation vanaf 12.00 uur gesloten. Op zaterdag is het normaal geopend, en op maandag 5 september is het 's-avonds gesloten.

Avondopenstelling Burgerzaken verschuift
Vanwege de Volendammer kermis verschuift de avondopenstelling van Burgerzaken van maandag 5 naar dinsdag 6 september a.s.