Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis-Vlaanderen stuurt zondag vrachtvliegtuig met 17 ton voedsel vanuit Oostende naar Niger

Zondagmorgen vertrekt van op de luchthaven van Oostende een vrachtvliegtuig met 17 ton voedselhulp (Corn Soya Blend) van Rode Kruis-Vlaanderen en het Britse Rode Kruis naar Niamey in Niger. Corn Soya Blend (CBS) is een voorgekookte mengeling van maïsbloem, sojabloem en suiker, verrijkt met mineralen en vitaminen. Het voedsel is bestemd voor de slachtoffers van de voedselcrisis in West-Afrika. Eerder deze maand vertrokken al twee vliegtuigen van het Rode Kruis vanuit Oostende naar Niamey met meer dan 100 ton voedsel.

In Niger, Mali, Burkina Faso en Mauritanië kampen in totaal bijna acht miljoen mensen met een ernstig voedseltekort door onder meer droogte en sprinkhanenplagen. Vorige maand lanceerde het Internationale Rode Kruis een oproep voor 11,5 miljoen euro voor noodhulp in West-Afrika. Op dit ogenblik is er vooral nood aan geld om de logistieke capaciteit voor de voedselverdelingen te kunnen verhogen.

Het Rode Kruis is actief in de vier landen en verdeelt in eerste instantie voedsel, zaden en veevoeder aan meer dan een half miljoen kwetsbare mensen. In Niger zal het Rode Kruis in de komende maand via mobiele voedingscentra bijna 200 ton Corn Soya Blend verdelen. Het richt zich daarbij in de eerste plaats naar ongeveer 24.500 kinderen jonger dan vijf jaar. Om het immuunsysteem van de allerkleinsten te versterken, organiseert het Rode Kruis ook vaccinaties en deelt het vitamine A-supplementen uit. Het Internationale Rode Kruis maakte vorige maand noodfondsen over aan de vier plaatselijke Rode-Kruis- en Rode-Halvemaanverenigingen om hun capaciteit te versterken.

Giften zijn mogelijk op het rekeningnummer 000-0000025-25 van het Belgische Rode Kruis met vermelding voedselcrisis West-Afrika'.

Mechelen, 19 augustus 2005