Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Uitnodiging voor een informatiebijeenkomst op 23 augustus over collectieve contracten in het nieuwe zorgstelsel
---

De CG-Raad en Het Ondersteuningsburo organiseren op 23 augustus 2005 een informatiebijeenkomst over collectieve contracten in het nieuwe zorgstelsel

Op 14 juni jongstleden is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de nieuwe zorgverzekeringswet en de wet op de zorgtoeslag. Beide wetten gaan op 1 januari aanstaande in. De nieuwe wet- en regelgeving zal veranderingen met zich meebrengen voor de (leden van) patiëntenorganisaties. Dit geldt onder meer voor mogelijkheden om een collectief contract voor de eigen achterban af te sluiten met een zorgverzekeraar. Het vraagt om nieuwe vaardigheden en expertise bij patiëntenorganisaties. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en Het Ondersteuningsburo (HOB) willen daarbij graag ondersteunen.

Op dinsdag 23 augustus aanstaande organiseren de CG-Raad en Het Ondersteuningsburo (HOB) samen een informatiebijeenkomst in Amersfoort voor de kaderleden van lid- en aangesloten organisaties van de CG-Raad. Er wordt ingegaan op de veranderingen die op 1 januari aanstaande ingevoerd gaan worden. De directeur van onafhankelijk assurantietussenpersoon SEZ, specialist op het gebied van ziektekostenverzekeringen, zal toelichten wat de consequenties zullen zijn voor verzekerden en patiëntenorganisaties.

Het Patiëntencollectief

Daarnaast zal veel aandacht worden besteed aan Het Patiëntencollectief: een samenwerkingsverband van patiëntenorganisaties dat 15 juni jongstleden van start is gegaan om gezamenlijk op te komen voor de belangen van patiënten bij zorgverzekeraars. Het idee achter het collectief is dat niet iedere organisatie apart een collectief contract afsluit, maar dat men gezamenlijk een grote onderhandelingsmacht vormt. Daarnaast is er ruimte voor de belangen van individuele patiëntenorganisaties en hun achterban.

Het Patiëntencollectief voert inmiddels gesprekken met vijf grote zorgverzekeraars over de invulling van een collectieve verzekering voor de leden van patiëntenorganisaties. Elke patiëntenorganisatie kan deelnemen aan het Patiëntencollectief, maar haast is wel geboden om nog daadwerkelijk invloed te hebben. Men kan zich op de bijeenkomst van 23 augustus aanmelden. De onderhandelingen houden echter niet op na 1 januari 2006. Jaarlijks is er de mogelijkheid om opnieuw met de zorgverzekeraar specifieke belangen uit te spreken. Ook ziet het Patiëntencollectief mogelijkheden om de zorgverzekeraar feedback te geven over de ingekochte zorg of de kwaliteit van zorg. Ook daarbij kunnen specifieke belangen van patiëntenorganisaties en hun achterban naar voren gebracht worden. Via het Patiëntencollectief worden leden van patiëntenorganisaties geïnformeerd. Er wordt een informatienummer geopend waar mensen naar toe kunnen bellen met hun individuele vragen en opmerkingen. Meer informatie kunt u ook vinden op: www.patientencollectief.nl en op www.debasispolis.nl.

Agenda van de bijeenkomst op dinsdag 23 augustus 2005


* 11.00 uur: Ontvangst met koffie en thee
* 11.30 uur: Veranderingen in het stelsel door Gerard Massaar, directeur SEZ

* 12.30 uur: Het Patiëntencollectief door Erik Thier, HOB
* 13.30 uur: Afsluiting

Plaats

Het Ondersteuningsburo (HOB), Stationsplein 6, Amersfoort Telefoon: 033 - 445 07 30
Voor een eenvoudige lunch wordt gezorgd.
Er is plaats voor 2 deelnemers per organisatie. Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.
Op de informatiebijeenkomst is voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen en het onderling uitwisselen van ideeën. Graag ontmoeten wij u op 23 augustus in Amersfoort!

Wilt u deelnemen aan deze bijeenkomst? Vul dan het aanmeldingsformulier in en mail dat vóór woensdag 17 augustus aan: secretariaat-cb@CG-Raad.nl. U ontvangt dan een bevestiging en een routebeschrijving.

Contactpersonen

Christien van der Hoeven-Molenaar, beleidsmedewerker Volksgezondheid CG-Raad, telefoon 030 - 2916600
Erik Thier, projectleider Patiëntencollectief / HOB, telefoon 033 - 4450730.
---