Gemeente Heemskerk


Heemskerk ratificeert Local Government Millennium

HEEMSKERK De gemeente Heemskerk ratificeert de verklaring van Local Government Millennium. Deze verklaring is opgesteld door de World Council van United Cities and Local Governments (UCLG) en aangenomen op 10 juni 2005 in Beijing, China.

Hierdoor schaart de gemeente Heemskerk zich in de rijen van een groeiend aantal lokale besturen die in samenwerking met burgers en het particulier initiatief een actieve bijdrage willen leveren aan het realiseren van de millenniumdoelstellingen vóór 2015. De millenniumdoelen zijn in 2000 vastgesteld door 189 lidstaten van de Verenigde Naties (VN).
Het betreft acht doelen die gericht zijn op het aanpakken van de belangrijkste wereldproblemen die aan armoede gerelateerd zijn. Deze acht millenniumdoelen zijn in het kort:

1. De armoede halveren en minder mensen honger;
2. Elk kind naar school;

3. Mannen en vrouwen gelijkwaardig;

4. Minder kindersterfte;

5. Verbetering van de gezondheid van moeders;
6. Bestrijding van HIV/Aids, malaria en andere dodelijke ziektes;
7. Iedereen schoon drinkwater en minder mensen in sloppenwijken;
8. Toegang tot betaalbare medicijnen, een eerlijk handelssysteem en oplossing schuldenproblematiek ontwikkelingslanden.

Naast het ratificeren van de verklaring van Local Government Millennium zullen burgemeester en wethouders een brief schrijven aan de rijksoverheid met het verzoek om zich voor het behalen van de millenniumdoelen in te zetten en de rol van de lokale overheden bij het verwezenlijken van de millenniumdoelen te erkennen. De gemeenteraad van Heemskerk heeft in februari 2001 de doelstelling van de VN onderschreven om samen met het particulier initiatief een bijdrage te leveren aan het halveren van het aantal mensen dat in extreme armoede leeft.
Het particulier initiatief in de vorm van het samenwerkingsverband Heemskerk Kijkt Verder wordt jaarlijks gefaciliteerd om plaatselijke activiteiten te organiseren die gericht zijn op ontwikkelingssamenwerking, vredeszaken, mensenrechten en milieuzaken. De afgelopen jaren heeft Heemskerk Kijkt Verder een aantal projecten georganiseerd dat bijdraagt aan het realiseren van de millenniumdoelstellingen vóór 2015, zoals bijvoorbeeld het project Sri Lanka, een project kinderarbeid, een project onder de naam Vrouwen aan zet (ter bestrijding van het analfabetisme onder vrouwen) en het project Een school in Togo.
Jaarlijks stelt de gemeente Heemskerk een budget van 4.732,- beschikbaar aan Heemskerk Kijkt Verder voor het aangaan van een concreet project met als doel het realiseren van een structurele verbetering.

Het college zal UCLG vragen de gemeente Heemskerk op te nemen in de lijst van Millennium Towns and Cities. Deze lijst zal overhandigd worden aan de secretaris-generaal van de VN.

Als opmaat naar de VN-top over de millenniumdoelen, die van 14-16 september in New York wordt gehouden, zal op 10 september in Den Haag het gemeentelijk startschot voor de Nederlandse campagne worden gegeven. Burgemeester W. Deetman van Den Haag en de heer R. Pans, voorzitter directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zullen die dag een wit spandoek ophangen aan het stadhuis van Den Haag en het gebouw van de VNG. Het spandoek krijgt als opdruk Armoede de wereld uit/ De gemeente steunt de VN-millenniumdoelen. 10 September is wereldwijd white band day. De VNG heeft alle gemeenten in Nederland verzocht eveneens een wit spandoek in deze periode aan hun gemeentehuis te bevestigen.
De gemeente Heemskerk zal dit doen vanaf vrijdag 9 september tot en met vrijdag 16 september.
Heemskerk Kijkt Verder is gevraagd in deze periode activiteiten te organiseren waarmee aandacht wordt gevraagd voor de millenniumdoelstellingen.