Partij van de Arbeid


Den Haag, 23 augustus 2005


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over schadelijke antidepressiva geneesmiddelen


1. Herinnert u zich de schriftelijke vragen over de schadelijkheid van antidepressiva geneesmiddelen, alsmede het debat over patientveiligheid d.d. 16 maart jl.? 1)


2. Hebt u kennisgenomen van het ANP-bericht dat het antidepressivum paroxetine (Seroxat ®) in verband wordt gebracht met een toegenomen aantal zelfmoordpogingen onder volwassenen?


3. Bent u op de hoogte van het onderzoek van de Universiteit van Oslo dat onder 1.500 patiënten is gedaan? Wat is uw mening over het resultaat van dit onderzoek waarin werd aangetoond dat paroxetine-gebruikende patienten significant meer zelfmoord pogingen deden dan een vergelijkbare patientengroep die een placebo slikten en waarin het gebruik van Seroxat ® tot een drie keer hogere kans op suïcidale gedachten leidt?


4. Bent u het met mij eens dat er nu wél voldoende aanwijzingen zijn om bij de registratieautoriteiten aan te dringen tot het intrekken van de registratie van dit geneesmiddel of tenminste het laten aanpassen van de bijsluitertekst met waarschuwingen over deze bijwerking en dat nu minstens terughoudendheid en zorgvuldigheid wordt betracht bij het voorschrijven van antidepressiva aan kinderen?


5. Hoe beoordeelt u het handelen van de Britse regering dat zij het voorschrijven van antidepressiva aan kinderen heeft verboden? Bent u het met de stelling eens dat het belang van de fabrikant ondergeschikt dient te zijn aan het belang van de patiënt en dat de veiligheid van patiënten voorop dient te staan? Zo ja, wat gaat u ondernemen om patiënten tegen dit soort riskante geneesmiddelen te beschermen?


---

* Schriftelijke vragen Arib d.d. 15 maart 2005 nr. 1209; Algemeen Overleg 16 maart 2005
* ANP d.d. 22 augustus 2005