Gemeente Hengelo

Mededelingen 23 augustus 2005, week 34
Collecte Werk aan de weg
Aangepaste openingstijden gemeentelijke balies Wat te doen bij bouwschade?
Het ADHD café voor lotgenoten Verkeersveilig-DOE-Manifestatie Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker Alles over de langdurigheidstoeslag 2005
Bevolkingsonderzoek Borstkanker Bouwplannen
Openluchtconcert door Orkest van het Oosten Verleende vergunningen Parkeerterreinen niet bereikbaar Kapvergunningen Het ADHD café voor lotgenoten

Het ADHD café "De Oriënt" is een ontmoetingsplaats voor mensen met ADHD, hun familie, bekenden en geïnteresseerden. U kunt café "De Oriënt" vinden aan de Boerhaavelaan, aan de achterzijde van het ziekenhuis SMT. Het café is maandag 30 augustus geopend van 19.00 - 22.00 uur. Voor meer informatie kunt u bellen: (074) 290 53 25 of een mail sturen: adhdcafé@home.nl.

Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Elk jaar wordt er in Nederland bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Dit is de reden dat in Nederland het bevolkingsonderzoek wordt georganiseerd. Door aan dit onderzoek mee te doen en een uitstrijkje te laten maken, kan baarmoederhalskanker al heel vroeg worden ontdekt. Zelfs nog voor er klachten zijn. Als baarmoederhalskanker vroeg wordt opgespoord en behandeld, is genezing vrijwel altijd mogelijk. Het is dus belangrijk om aan het bevolkingsonderzoek mee te doen. Deelname aan het onderzoek is gratis. Persoonlijke en medische gegevens van de betreffende vrouwen worden opgenomen in de registratie van het bevolkingsonderzoek. Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar worden één keer in de 5 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Tot en met 26 augustus 2005 krijgen alle vrouwen in Twente die in 1955 en 1960 geboren zijn via de SBBT of hun huisarts een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

Bent u geboren in 1955 of 1960 en heeft u ná 26 augustus nog geen uitnodiging gehad?

Neem dan ná 26 augustus 2005 contact op met de SBBT, telefoon (053) - 480 05 20 (maandag tot en met donderdag 8.30 - 16.30 uur). Ook voor al uw andere vragen rondom het bevolkingsonderzoek kunt u terecht bij de SBBT, of op www.uitstrijkje.nl.

Bevolkingsonderzoek Borstkanker

Begin september start de Stichting Vroege Opsporing Borstkanker (SVOB) het bevolkingsonderzoek naar borstkanker in Hengelo. Het onderzoek is bedoeld voor alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar. Doel van dit onderzoek is het vroegtijdig ontdekken van borstkanker. Daardoor is de kans op genezing groter en blijven schadelijke gevolgen beperkt.

Informatiebijeenkomst

De GGD Regio Twente verzorgt voorafgaand aan het onderzoek gratis voorlichtingsbijeenkomsten waar wordt verteld hoe het borstkankeronderzoek in zijn werk gaat. U bent voor deze bijeenkomsten welkom in het stadhuis op donderdag 1 september van 14.30 - 15.30 uur of op dinsdag 6 september van 19.30 - 20.30 uur. Heeft u vragen neemt u dan contact op met de Gezondheidswijzer Plus, op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur, telefoon (053) 487 68 90.

Openluchtconcert door Orkest van het Oosten

Op zaterdag 27 augustus geeft het Orkest van het Oosten een openluchtconcert op het marktplein. Het openluchtconcert is gratis toegankelijk. Het voorprogramma wordt verzorgd door het Twents Jeugd Symfonie Orkest en begint om 20.00 uur. Het concert van het Orkest van het Oosten begint om 21.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.helemaalhengelo.nl.

Parkeerterreinen niet bereikbaar

Enschedesestraat hoek Wolter ten Catestraat/hoek Bataafse Kamp

In verband met de UT-studentenintroductie zijn de parkeerterreinen Enschedesestraat hoek Wolter ten Catestraat en Enschedesestraat hoek Bataafse Kamp op 26 augustus niet toegankelijk.

De Wetstraat

In verband met de voorbereidingen voor het openluchtconcert wordt de zaterdagmarkt van 27 augustus verplaatst naar het parkeerterrein aan De Wetstraat. U kunt daar dan niet parkeren.

Langestraat

Van 23 tot en met 29 augustus zijn de parkeerplaatsen aan de Langestraat aan één kant niet toegankelijk in verband met de jeu de boules kampioenschappen.
De werkzaamheden in verband met het gedeeltelijk herstraten van de tussen de Hobbemastraat en de Ruijsdaelstraat duren tot 2 september. Tot en met 9 september is de rotonde P.C. Hooftlaan - Staringstraat in verband met reconstructiewerkzaamheden afgesloten voor alle verkeer. De werkzaamheden die verband houden met het herstraten van de Zonstraat tussen de Breemarsweg en de Maanstraat en het gedeelte Groenhofstraat, worden voor 9 september afgerond. Aansluitend wordt het resterende deel van de Zonstraat en de Maanstraat, en het gedeelte Groenhofstraat tussen de Breemarsweg en het reeds bestrate deel, afgesloten voor het verkeer.

Wat te doen bij bouwschade?

Informatieavond op 7 september voor omwonenden Gieterij

Het ROC van Twente en het projectbureau Hart van Zuid werken samen aan de transformatie van de voormalige Gieterij van Stork tot een nieuwe school. Zodra alle benodigde vergunningen zijn verleend wordt zo spoedig mogelijk gestart met de gedeeltelijke sloop en daarna volgt de nieuwbouw. Het gaat hier om een omvangrijk bouwwerk waar de komende jaren behoorlijke bouwactiviteiten plaatsvinden. De opdrachtgevers, het ROC van Twente en het Projectbureau Hart van Zuid, en ook de aannemer, zetten zich ervoor in hinder en overlast voor omwonenden tot het minimum te beperken. Mocht er tijdens de sloop of door de bouw toch schade ontstaan aan gebouwen in de buurt van het bouwterrein, dan is het van belang dat eigenaren, huurders en bewoners weten waar men terecht kan.

Inventarisatie

Om te kunnen vaststellen of eventuele schade ook daadwerkelijk kan worden toegeschreven aan de bouw, zijn panden in de buurt onderworpen aan een technische keuring. De wet schrijft voor dat deze zogenaamde 'opname van belendingen' bij nieuwbouw in ieder geval moet gebeuren bij panden die zich binnen een straal van 50 meter van de bouwplaats bevinden. Het ROC en het Projectbureau hebben het onderzoeksgebied uitgebreid tot een straal van 100 meter. Alle gebouwen binnen deze cirkel zijn inmiddels eenmaal opgenomen. Er volgen nog twee meetmomenten.

Informatieavond

Om betrokkenen goed te informeren over de procedure en duidelijkheid te verschaffen over wat men kan doen indien er schade zou ontstaan, organiseren het ROC van Twente en het Projectbureau Hart van Zuid een informatieavond op 7 september 2005. Ook als u verder van de bouwplaats afwoont en meer over dit onderwerp wilt weten bent u van harte welkom. De bijeenkomst vindt plaats in het Informatiecentrum Hart van Zuid (adres: Industrieplein 3). De avond begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Verkeersveilig-DOE-Manifestatie

Regio Twente zet zich in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid in Twente. Hengelo levert als deelnemende gemeente aan de Regio Twente een belangrijke bijdrage aan deze manifestatie. Daarom draagt zij bij aan de Verkeersveilig-DOE-Manifestatie. Een manifestatie die plaatsvindt tijdens Twente Ballooning van 24 tot en met 27 augustus 2005 op recreatiepark Het Hulsbeek in Oldenzaal. Als bezoeker van deze manifestatie kunt u op een speelse manier uw kennis van onder andere verkeersregels opfrissen. Voor jongeren worden verschillende activiteiten georganiseerd waardoor zij kunnen kennismaken met verkeersveiligheid. De toegang tot deze manifestatie is gratis voor alle bezoekers van Twente Ballooning.

Diverse activiteiten

U kunt actief deelnemen met de rij-simulator, de autogordelsimulator, u kunt een rem-test uitvoeren, een theorietest doen, en nog veel meer. Regio Twente is net als Politie Twente, 3VO en de EHBO aanwezig op de DOE-Manifestatie. In de Regio Twente stand wordt aandacht besteed aan alcohol en verkeer en het gebruik van de autogordel, ook op de achterbank. Natuurlijk is Goochem, het gordeldier aanwezig en er is een BOB-simulator.

Prijzen te winnen

Door het juiste aantal Goochems te raden die in de BOB-auto liggen maakt u iedere dag kans op een prijzenpakket: een jaar lang (2006) gratis parkeren bij recreatieparken Het Hulsbeek, Het Rutbeek en Het Lageveld en bij het arboretum Poort-Bulten, of een ballonvaart met de BOB ballon.

Alle bezoekers van de manifestatie krijgen een 'verkeerspaspoort' waarin de uitgevoerde activiteiten worden afgetekend. Wanneer u minimaal drie activiteiten hebt uitgevoerd maakt u kans op een spectaculaire ballonvaart of een helicoptervlucht (voor volwassenen) of consumptiebonnen van een bekend fastfood restaurant (voor jongeren).

Informatie

De organisatie van de manifestatie is in handen van 3VO, afdeling Noordoost-Twente. Voor meer informatie kunt u bellen met mevrouw H. Weegink, telefoon 06 - 41767028.

Alles over de langdurigheidstoeslag 2005

Onderdeel van de Wet werk en bijstand is een jaarlijkse toeslag, de langdurigheidstoeslag. Hengeloërs die vijf jaar of langer onafgebroken een minimuminkomen hebben kunnen één keer per jaar voor deze langdurigheidstoeslag in aanmerking komen. De eisen voor de langdurigheidstoeslag zijn streng. U krijgt de toeslag alleen als u op de aanvraagdatum tussen 23 jaar en 65 jaar bent. Hieronder leest u per uitkeringssoort de voorwaarden waaraan u moet voldoen.

U hebt een uitkering van Sociale Zaken (WWB, Ioaw, Ioaz)

Met een uitkering van Sociale Zaken krijgt u de langdurigheidstoeslag als u:

* in de vijf jaar voorafgaande aan de datum van aanvraag onafgebroken een uitkering op

* de voor u geldende bijstandsnorm heeft ontvangen;
* u in de vijf jaar voorafgaande aan de datum van aanvraag onafgebroken de arbeidsmarktverplichtingen hebt gehad en u hebt alles gedaan om aan het werk te komen;

* in deze periode geen inkomsten uit of in verband met arbeid (loon, WW-uitkering, WAO-uitkering of ziektewet-uitkering) heeft ontvangen.

Als u getrouwd bent of samenwoont dan moet u beiden aan alle voorwaarden voldoen.

Cliënten met een uitkering van Sociale Zaken die aan de voorwaarden voldoen ontvangen eind september 2005 bericht over de toekenning van de langdurigheidstoeslag. Aanvragen is niet nodig. De betaling van de toeslag vindt in oktober 2005 plaats. Hebt u op 15 oktober 2005 nog geen bericht ontvangen en bent u van mening dat u wel aan de voorwaarden voldoet, dan moet u de toeslag zelf aanvragen (zie onder "aanvraagformulier").

U hebt een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, WAZ, Wajong)

Met een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt u de langdurigheidstoeslag als u:

* volledig arbeidsongeschikt bent. Dit betekent dat u voor 80 tot 100 % bent afgekeurd;

* niet in aanmerking komt voor een arbeidsdeskundig onderzoek. In zo'n onderzoek wordt bekeken wat voor werk iemand nog kan doen;
* een vermogen (bijvoorbeeld spaargeld of een eigen huis) heeft dat lager is dan 10.210,- (echtpaar of alleenstaande ouder) of 5.105,- (alleenstaande);

* vijf jaar of langer een uitkering gelijk aan de voor u geldende bijstandsnorm heeft ontvangen (zie voorbeelden geldende bijstandsnormen);

* in deze periode geen inkomsten uit of in verband met arbeid (loon, WW-uitkering of ziektewet-uitkering) heeft ontvangen.

Als u getrouwd bent of samenwoont dan moet uw partner ook aan de laatste drie voorwaarden voldoen. Hebt u een
arbeidsongeschiktheidsuitkering en hebt u vorig jaar een langdurigheidstoeslag ontvangen, dan krijgt u in september 2005 een aanvraagformulier toegestuurd. Wilt u voor de eerste keer een langdurigheidstoeslag aanvragen, dan kunt u een aanvraagformulier krijgen bij de balie van Sociale Zaken.

U hebt een nabestaandenuitkering (Anw) of alimentatie

Met een nabestaandenuitkering of alimentatie krijgt u de langdurigheidstoeslag als u:

* vijf jaar of langer een uitkering gelijk aan de voor u geldende bijstandsnorm heeft ontvangen (zie voorbeelden geldende bijstandsnormen);

* in deze periode geen inkomsten uit of in verband met arbeid (loon, WAO-uitkering, WW-uitkering of ziektewet-uitkering) heeft ontvangen;

* een vermogen (bijvoorbeeld spaargeld of een eigen huis) heeft dat lager is dan 10.210,- (alleenstaande ouder) of 5.105,- (alleenstaande).

Hebt u een nabestaandenuitkering of alimentatie en hebt u vorig jaar een langdurigheidstoeslag ontvangen, dan krijgt u in september 2005 een aanvraagformulier toegestuurd. Wilt u voor de eerste keer een langdurigheidstoeslag aanvragen, dan kunt u een aanvraagformulier krijgen bij de balie van Sociale Zaken.

Hoogte van de toeslag

De hoogte van deze eenmalige toeslag voor het jaar 2005 is afhankelijk van de gezinssituatie en is:


- voor een echtpaar 466,-


- voor een alleenstaande ouder 418,-


- voor een alleenstaande 327,-

Aanvraagformulier

Het aanvraagformulier met een toelichting is verkrijgbaar bij de balie van Sociale Zaken. De aanvraag voor de langdurigheidstoeslag 2005 en benodigde gegevens moeten zo snel mogelijk, maar uiterlijk 31 december 2005 bij Sociale Zaken ingeleverd zijn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw E. Lansink, tel. (074) 245 95 22, e-mail: e.lansink@hengelo.nl.

* August Vördingstraat 10, oprichten berging
* Balistraat 10, oprichten overkapping

* Curacaostraat 2, veranderen en vergroten woonhuis
* Esaustraat 9, oprichten carport

* Industriestraat 78 D, oprichten schuur

* Levantstraat 71, plaatsen dakkapel

* Maanstraat 23, veranderen en vergroten woonhuis
* Patrijsstraat 2, oprichten garage

* Schneiderstraat 5, veranderen en vergroten berging en oprichten overkapping

* Wegastraat 2, plaatsen dakkapel

* Amarilstraat 20, plaatsen neonlichtreclame en opschrift
* Brugginksweg 4, veranderen en vergroten loods (zoutloods)
* Hazenweg 22, plaatsen neonlichtreclame

* Mechelenstraat 11, veranderen en vergroten woonhuis
* Meester Molendijkweg nabij nr.3, oprichten woonhuis
* Oldenzaalsestraat 59, oprichten 6 appartementen en winkelruimte
* Venusstraat 145, oprichten speeltoestel
* Oldenzaalsestraat 347 - 349, oprichten van een wand (t.b.v. urnen) maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen, telefoon (074) 245 96 52.

Verleende vergunningen

* Aquamarijnstraat 55, oprichten transformatorstation
* Isaac da Costastraat 2, veranderen en vergroten woonhuis
* Jan Luikenstraat 56, veranderen gevelpui
* Kuipersdijk 20, oprichten schutting

* Kwakelstraat 3, veranderen en vergroten woonhuis
* Marenestraat 2, oprichten tuinhuisje

* Willy Albertistraat 11, veranderen en vergroten woonhuis
* Zonstraat 33, oprichten schutting

* Aquamarijnstraat 55, veranderen bedrijfspand
* Berkweg 19, veranderen en vergroten woonhuis
* Fintstraat 5, veranderen en vergroten woonhuis
* Korhoenstraat 2, plaatsen kunstwerk

* C T Storkstraat 1, oprichten van een monument t.b.v. C.F. Stork (nabij nr. 18)
Alle vergunningen zijn in week 32 verzonden. Voor de juiste datum van
* naam en adres van de indiener

* de dagtekening

* een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht
* de gronden van het bezwaar.
verlenen voor onderstaande percelen:

* Esaustraat 11, oprichten van een carport
* Kretastraat 45, veranderen en vergroten van een woonhuis dmv een erker

* Hazenweg 41, oprichten van een reclamezuil U kunt het ontwerpbesluit van 24 augustus tot 5 oktober 2005 inzien In de week van 10 tot en met 16 augustus 2005.
Grundelweg, ter hoogte van huisnummer 9, kappen van 1 rode beuk. Herplant: 1 boom van een duurzame houtsoort in de maat 16/18 binnen één jaar na de kap van de beuk.
Wijkbeheer in het Stadskantoor Hengelo. Wanneer u belanghebbende bent, kunt u -binnen zes weken na de dag van verzending van het besluit- een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten:
* naam en adres van de indiener

* de dagtekening

* een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht
* de gronden van het bezwaar.