Gemeente Oss


23/8/2005 - Ziekenhuis Bernhoven mag bouwen

Het zal de meeste Ossenaren niet zijn ontgaan dat Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziekenhuis Bernhoven toestemming heeft gegeven om op één locatie een nieuw ziekenhuis te gaan bouwen. Middenin de komkommertijd, op donderdag 11 augustus maakte de Minister zijn besluit bekend. Bij Bernhoven kon de vlag uit maar in de gemeentehuizen van Veghel en Oss was de stemming -vanzelfsprekend- bedrukt. De toestemming van de Minister heeft voor Oss ingrijpende gevolgen. Vandaar dat we nu direct na het zomerreces in Oss Actueel stilstaan bij de laatste ontwikkelingen rondom het ziekenhuis.

Terugblik
Voor wie het even niet meer op een rijtje heeft is het goed ook terug te kijken. Het Osse ziekenhuis Sint-Anna maakt al meer dan honderd jaar deel uit van de Osse samenleving. Op 1 januari 2000 fuseert Anna met het Sint-Joseph uit Veghel tot het nieuwe Ziekenhuis Bernhoven. Beide locaties blijven behouden. Op 1 januari 2002 geeft het ziekenhuisbestuur te kennen op één locatie in de regio een nieuw centraal ziekenhuis te willen bouwen. Gelet op de consequenties voor de zorg in Veghel en Oss stellen beide gemeentebesturen dat de locaties behouden moeten blijven. Feit is dat de besluitvorming niet bij de gemeenten maar bij de Minister ligt. Vanuit Bernhoven maar ook vanuit de gemeenten ontstaat een actieve lobby richting Den Haag. Vanuit Bernhoven om een akkoord van de Minister te krijgen om op één plaats in de regio te mogen bouwen. Vanuit Oss en Veghel voor behoud van beide bestaande ziekenhuizen. Het ziekenhuis geeft aan economischer en professioneler te kunnen werken vanuit één locatie terwijl beide gemeenten juist benadrukken dat vanuit de beide bestaande plaatsen de zorg op -menselijke- maat beter kan worden gewaarborgd én de bereikbaarheid beter is. Hiernaast spelen diverse andere argumenten eveneens een rol. Centraal in de Osse opstelling is het gegeven dat nergens in Nederland een ziekenhuisloze gemeente met de omvang van Oss is. Een gemeente die moet zorgen voor 80.000 inwoners maar geen ziekenhuis binnen de eigen grenzen heeft, kun je in ons land nergens vinden.

Onderhandelen
Oss heeft zich de afgelopen twee jaar sterk gemaakt voor behoud van het Osse ziekenhuis. Het zogeheten tweede spoor in de onderhandelingen was het vinden van een geschikte locatie in Oss voor geval dat behoud van de huidige vestiging niet haalbaar zou zijn. Bij het zoeken van zo'n locatie spelen veel zaken een rol. Sommige zijn voor iedereen zichtbaar maar andere spelen zich achter de schermen af. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor het kopen van grond. Op dit moment heeft de gemeente verschillende locaties op het oog en wordt er intern gekeken naar prijs, kwaliteit en beschikbaarheid. Het zal duidelijk zijn dat eventuele grondspeculatie niet in het gemeentelijk belang is. Zoiets is niet in het belang van de onderhandelingen en kost onnodig veel gemeenschapsgeld. Vandaar dat het college dit soort onderhandelingen niet openbaar doet. Vandaar ook dat de fractievoorzitters van de Osse partijen al begin juli vertrouwelijk zijn bijgepraat over de ontwikkelingen rondom het ziekenhuis. Dit ter voorbereiding op het toen aanstaande besluit van Hoogervorst. Overigens is toen ook geheimhouding opgelegd om de risico's van genoemde grondspeculatie zoveel als mogelijk te voorkomen. Ook het ziekenhuis heeft de gemeente verzocht vertrouwelijk met de materie om te gaan. Direct na het besluit van de Minister zijn de fractievoorzitters wederom geïnformeerd. Ook heeft de gemeente contact gehad met de directie van Bernhoven om zicht te krijgen op de wensen en noden van het ziekenhuis. Oss wil immers geen stad zonder ziekenhuis worden. Oss wil een goed bod doen. Een bod waarmee Bernhoven binnen afzienbare tijd zijn gedroomde ziekenhuis kan realiseren. Een ziekenhuis dat in Oss ligt en goed bereikbaar is voor de bijna 80.000 Ossenaren. Op korte termijn zal Oss komen met locaties die geheel voldoen aan de wensen en eisen van het ziekenhuis.