Gemeente Halderberge


Halderberge start iba-project in buitengebied (17 augustus 2005)

aanbod gemeente trekt 58 bewoners over streep

Op dinsdag 16 augustus plaatste wethouder Jan van Hoek officieel de eerste IBA aan het Kuivezand 2 in Oud Gastel. De plaatsing van deze IBA (Individuele Behandeling Afvalwater) vloeit voort uit het besluit van de gemeenteraad van Halderberge om de ongezuiverde afvalwaterlozingen in het buitengebied te saneren.

Na voltooiing van de drukrioleringen resteerden nog 123 panden, waarbij aansluiting op de gemeentelijke riolering financieel een onhaalbare kaart bleek. Om de bewoners van deze panden toch tegemoet te komen om te voldoen aan hun wettelijke verplichting om de ongezuiverde afvalwaterlozingen te saneren, deed de gemeente hen een aanbod om tegen dezelfde eigen financiële bijdrage als degenen met drukriolering een IBA-IIIa installatie te plaatsen. Deze installatie blijft eigendom van de gemeente en wordt ook als zodanig in opdracht van de gemeente onderhouden.Voor dit onderhoud betalen de bewoners dan een jaarlijkse bijdrage, welke op hetzelfde niveau ligt als de gemeentelijke rioolheffing.

Door nu te kiezen voor dit aanbod van de gemeente is de bewoner ook in de toekomst gevrijwaard van zorg over de kwaliteit van het afvalwater. Mochten de regels in de toekomst worden aangescherpt, dan is het aan de gemeente om passende maatregelen aan de IBA te treffen.

Voor deelname aan het IBA-project hebben zich 58 adressen aangemeld. Een aantal bewoners heeft te kennen gegeven dat ze nu nog niet meedoen met het IBA-project omdat ze op dit moment voldoen aan de huidige lozingsnormen.

Voor 1 oktober a.s. moeten alle werkzaamheden zijn afgerond.

Omdat de gemeenteraad van Halderberge heeft gekozen voor de zogenaamde Verbrede Zorgplicht kan er tevens een beroep worden gedaan op financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant en het Waterschap Brabantse Delta. Voor dit IBA-project stelde de gemeenteraad een bedrag beschikbaar van 220.000,-.

Namens het waterschap Brabantse Delta was de loco-dijkgraaf, de heer C.A.A. Coppens, aanwezig. wethouder Van Hoek en loco-dijkgraaf Coppens leggen een putdeksel
Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 22/08/2005