Gemeente Barneveld


Bouw Transferium gestart

Op maandag 22 augustus heeft Gelders gedeputeerde Openbaar Vervoer en Infrastructuur, Marijke van Haaren de bouw van het Transferium op feestelijke wijze van start laten gaan. Bij deze gelegenheid heeft zij een plaquette op de eerste bouwelementen geschroefd. In hoog tempo wordt gewerkt aan de vernieuwing van station Barneveld Noord en aan de bouw van het Transferium. Voor het einde van het jaar zal deze parkeervoorziening voor een gemakkelijke overstap van auto en bus op de Valleilijn gereed zijn.

Toespraken

Burgemeester Jos Houben van Barneveld heette de gasten welkom in de kantine van de naastgelegen autoveiling. Hij benadrukte in zijn toespraak het nut en de noodzaak van een transferium voor de gemeente Barneveld. De (parkeer)voorzieningen en het opknappen van station Barneveld Noord, maken dit station straks tot hét opstappunt voor treinreizigers, zo stelde Houben. Ook gaf hij aan dat het project samen met de reconstructie van de Baron van Nagellstraat in grote mate bijdraagt aan de revitalisering van het bedrijventerrein. Hij sprak zijn waardering uit voor de provincie, BAM/Heilijgers en Prorail die hebben bijgedragen aan de opzet en uitwerking van het project.

Gedeputeerde Marijke Van Haaren prees in haar toespraak de ambities van de gemeente Barneveld. Dit project is volgens haar van betekenis voor de 'nieuwe'' Valleilijn. Dat wordt een hoogwaardige openbaarvervoer verbinding tussen Wageningen en Amersfoort, bedoeld om veel mensen met een hoge frequentie te kunnen vervoeren. Barneveld Noord wordt op dat traject volgens Van Haaren een wezenlijk station met het regionaal transferium.

De heer Janssen, voorzitter van de directie van Heilijgers, feliciteerde de gemeente en de provincie met het bereiken van deze mijlpaal. Hij vertelde blij te zijn dat zijn onderneming is geselecteerd om samen met de gemeente het project vorm te geven. De kennis die zij (inter)nationaal in huis hebben van technisch en logistiek ingewikkelde processen maakt hen volgens Janssen tot een aantrekkelijke samenwerkingspartner. Daarnaast schetste hij de betekenis van een PPS-constructie. Een combinatie van erkenning van elkaars kunde én wederzijds vertrouwen geven de kracht aan een dergelijke samenwerking, zo stelde Janssen.

Alle sprekers benadrukten het belang om de constructieve samenwerking vast te houden zodat het project binnen de gestelde tijdslimiet kan worden afgerond.

Werkzaamheden op schema

Geheel volgens planning is per half augustus het oostelijke wegdeel van de Baron van Nagellstraat af en in gebruik genomen. De komende maanden wordt het westelijk wegdeel van de Baron van Nagellstraat onder handen genomen. De kruising met de Harselaarseweg/Energieweg is sinds half augustus weer in twee richtingen open. De wegomleidingen en het eenrichtingsverkeer op de Baron van Nagellstraat richting Voorthuizen (N303) duren nog voort tot eind december. Als onderdeel van de bouw van het transferium wordt op 17 en 18 september de voetgangersbrug (traverse) over het spoor geplaatst.

Barneveld, 23 augustus 2005

Mutatiedatum 23/08/2005