Socialistische Partij

SP steunt declaratieboycot specialisten

23-08-2005 * De onvrede onder medisch specialisten over het nieuwe declaratiesysteem `Diagnose Behandel Combinatie' is groot. Zij willen het systeem van zogeheten DBC's gaan boycotten. Tweede-Kamerlid Agnes Kant heeft zich altijd verzet tegen dit bureaucratische systeem en steunt de boycot.

Internist J. van Bork van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer stelt vandaag in dagblad Trouw dat hij en zijn collega's tot wanhoop worden gedreven. "Er werken hier 50 specialisten; iedereen is het met mij eens. Wij worden het slachtoffer van een op hol geslagen controlebureaucratie." Deze week gaat er een brief van Van Bork naar de stafvoorzitters van alle ziekenhuizen met het verzoek zich aan te sluiten bij zijn stakingsoproep. "Het gaat mij niet om geld; ik wil slechts weg uit de wereld van Kafka."

Minstens een uur per dag is de specialist kwijt om achter zijn pc onzinnige codes in te voeren. Die zijn nodig om te verantwoorden wat hij met elke patiënt heeft gedaan. Maar vaak passen de codes niet op de diagnoses die hij heeft gesteld. En vaak snapt zijn eigen ziekenhuisadministratie er niks van.

Agnes Kant Agnes Kant heeft al voor de invoering gewaarschuwd voor de ellende die nu dagelijkse praktijk is geworden. In 2003 pleitte zij al voor het stopzetten van de invoering van DBC's. "Dit dreigt de Betuwelijn van de zorg te worden," voorspelde ze. "Het registratiesysteem leidt tot meer bureaucratie, meer registratie, een schijntransparantie en verspilling van geld. Specialisten zullen veel tijd en energie verliezen aan een martelgang: er zijn tienduizenden codes en specialisten worden er horendol van. De tijd die ze er mee kwijt zijn zouden ze liever en beter kunnen besteden aan hun patiënten."

De overheid heeft tot nu toe 250 miljoen euro geïnvesteerd met de gedachte dat de zorg er goedkoper van zal worden. De ervaring, met een vergelijkbaar financieringssysteem in de Verenigde Staten heeft geleerd dat de zorg alleen maar duurder is geworden. Er zal onderhandeld moeten worden met zorgverzekeraars over de prijs voor een DBC. Ziekenhuizen zullen hiervoor speciale onderhandelaars aanstellen. Kant: "Een nieuwe laag managers dus. Het is nog maar de vraag of die weten wat goede kwaliteit van zorg is."

Een beter alternatief was volgens de SP een aanpassing en verruiming van het huidige vergoedingensysteem. Dit had een besparing van EUR340 miljoen kunnen opleveren. Kant is blij dat de specialisten nu in opstand komen. "Specialisten steken hun tijd liever weer in de hulp aan patiënten, wij begrijpen en steunen hun boycot van de bureaucratie volledig."