Gemeente Arnhem

Grote aanwas voetbalteams in Arnhem

Bij de start van het nieuwe voetbalseizoen hebben de Arnhemse voetbalverenigingen gezamenlijk 352 voetbalteams ingeschreven bij de KNVB. Dat is een groei van 42 ten opzichte van vorig seizoen. Ook de jaren daarvoor werden niet zoveel teams ingeschreven (2002 - 2003: 313 teams, 2003 2004: 314 teams, 2004 2005: 310).

Pupillen en junioren
De toename komt vooral door de groei in ledenaantallen bij de pupillen en junioren. Bij de pupillen zijn 36 teams meer ingeschreven dan vorig seizoen en bij de junioren tien meer. Hiermee wordt de lichte afname bij de senioren ruimschoots gecompenseerd.
De groei is het meest zichtbaar bij tien verenigingen verdeeld over Arnhem-Noord en Zuid. In Noord gaat het dan vooral om de verenigingen VDZ en SML en in Zuid om ESA.

Fusie SV Rozendaal en VV IJsseloord
In de loop van het seizoen 2004 2005 is de fusie van SV Rozendaal met VV IJsseloord (FC Presikhaaf) gerealiseerd. Deze fusievereniging speelt met ingang van dit seizoen op sportpark t Lange Water. Arnhem heeft hiermee nu in totaal 16 voetbalverenigingen.

Kunstgras
De afgelopen jaren heeft de gemeente Arnhem flink geïnvesteerd in uitbreiding van de bespelingscapaciteit van de sportparken. Zo zijn er drie moderne kunstgrasvoetbalvelden aangelegd die zowel voor trainingen als voor wedstrijden kunnen worden gebruikt. Een vierde en vijfde (Rijkerswoerd en Malburgen-West) worden binnen enkele weken opgeleverd. Voor de komende jaren staan nog een kunstgrasveld op de Bakenberg en natuurlijk in de Schuytgraaf op het programma. Het totaal aantal voetbalvelden in de hele gemeente is de afgelopen jaren enigszins afgenomen, van 46 in 2001 naar 42 per 1 januari 2006, de bespeelbaarheid van de huidige velden is echter sterk verbeterd door beter onderhoud, inzet van nieuwe technieken en de ruimere bespelingsmogelijkheden van de kunstgrasvelden.

Recordaantal deelnemers schoolvoetbaltoernooi
De trend van de toenemende interesse voor het voetbal bij de Arnhemse jeugd was al te bespeuren bij het schoolvoetbaltoernooi van vorig seizoen. Een recordaantal van 362 teams (4.000 kinderen) deed mee aan het schoolvoetbaltoernooi in april op zeven Arnhemse sportparken. In 2004 waren dit er nog 340. Acht Arnhemse voetbalverenigingen deden mee aan de organisatie van dit evenement, waarvan de stadsfinale op 1 mei 2005, voorafgaand aan de wedstrijd Vitesse RKC, in stadion Gelredome werd gespeeld.

23 augustus 2005