Veilig Amsterdam


Maatregelen supportersgeweld Ajax-Feyenoord

23/08/2005 - Bij een eerstvolgende rel tijdens de voetbalklassieker Ajax-Feyenoord zijn de fans van de bezoekende clubs de eerste vijf jaar niet meer welkom bij de thuisspelers. Dat geldt dus voor zowel Ajax-Feyenoord als Feyenoord-Ajax.

Bij de eerst volgende misdraging van aantoonbaar gerelateerd supportersgeweld, maken de burgemeester gebruik van hun bevoegdheid om de komende vijf jaar de supporters van de bezoekende club niet meer toe te laten. De harde maatregel is uitkomst van een overleg tussen beide clubs, burgemeester Cohen van Amsterdam, burgemeester Opstelten van Rotterdam en de voetbalbond KNVB. Ze maakten de zware waarschuwing aan het adres van de fans dinsdag openbaar.

Fouillering
Zowel Ajax als Feyenoord heeft maatregelen genomen over de fouillering van supporters en er zijn goede afspraken gemaakt over de taak- en rolverdeling van de supporterstreinen.

Om te voorkomen dat personen met een stadioverbod toch bij het stadion komen, willen de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam ook pleiten voor een strafrechtelijke meldplicht. Personen met een stadionverbod dienen zich dan tijdens de wedstrijd te melden.

Auditteam voetbalvandalisme
De burgemeesters, clubs en KNVB zijn om de tafel gaan zitten na aanbevelingen van het auditteam voetbalvandalisme onder leideing van mevrouw Vliegenthart. Dat team onderzocht de ernstige rellen die uitbraken rond Feyenoord-Ajax op 17 april. Fans van Ajax sloopten een trein en misdroegen zich buiten het stadion.

Grafftti Ajax