Groen!

Brussel, 16 augustus 2005

Groen! wil dat er eindelijk werk wordt gemaakt van groene energie.

Het ene klimaatrapport na het andere toont aan dat het vijf na twaalf is voor ons klimaat door de opwarming van de aarde. Hernieuwbare energieprojecten moeten voor Groen! dan ook alle kansen krijgen, willen we onze luchtkwaliteit verbeteren, de opwarming van de aarde tegengaan en de generatie na ons ook nog energie gunnen. Ook op de Vlakte van de Raan, op 12 km van de kust. Daar is plaats voor drie marktrijpe, rendabele en milieuvriendelijke windturbineparken. Technisch is dat eenvoudig te realiseren en de kostprijs ligt relatief laag. Mochten de geplande projecten op de Vlakte van de Raan gerealisereerd worden, dan wordt de standstill in groene stroom in Vlaanderen meteen ongedaan gemaakt. Alleen doet deze regering er alles aan om windturbineprojecten tegen te gaan, in plaats van te stimuleren. De politieke verantwoordelijkheid voor de juridische onzekerheid bij investeerders en voor het niet halen van van hernieuwbare energie-doelstellingen is volledig voor rekening van deze regering.

Het ene klimaatrapport na het andere toont aan het vijf na twaalf is voor ons klimaat door de opwarming van de aarde. Ons klimaat is in crisis, en vereist onmiddellijk maatregelen. Begin dit jaar verscheen het gezaghebbende klimaatrapport "Meeting the Climate Challenge" (25/1/2005) van een task force van politici, zakenlieden en wetenschappers toont aan dat we stilaan het zogenaamde point of no return naderen. Als we ook de generaties na ons ook nog energie gunnen, moeten we vandaag de kaart trekken van hernieuwbare energiebronnen. Dit zou niet alleen leiden tot een drastische daling van de broeikasgasuitstoot maar zou ook onze enorme afhankelijkheid van import van energie doen afnemen. Sinds enkele jaren erkennen financiële experts van onder meer de Wereldbank en de OESO dat de niet-hernieuwbare energievoorraden zoals gas, steenkool en uranium binnen een halve eeuw zo klein zullen zijn, dat doorgedreven investeringen in energiebesparing en hernieuwbare energie vitaal worden voor een gezonde economie. Onze kinderen en kleinkinderen zullen het dus zonder steenkool, gas en uranium moeten stellen: binnen 40 à 50 jaar zijn deze bronnen uitgeput. Met hernieuwbare bronnen daartegen, zoals wind, water en zon, zorgen we ervoor dat ook op lange termijn de energiebevoorrading wordt gegarandeerd.

De uitspraak van de Raad van State, waarbij de zaak-Soete werd geklasseerd, was goed nieuws voor de realisatie van de geplande hernieuwbare energieprojecten. Maar door een gebrek aan een stabiel juridisch kader mist België de milieutrein. Logisch zou geweest zijn om de indertijd toegekende milieuvergunningen uit de koelkast halen, het KB van zomer 2003 te annuleren en nieuwe aanvragen te onderzoeken. De federale staat bespaart hiermee in een klap zowat 17 mio EUR (mogelijke schadeclaim van Electrabel). Dat geld kan de paarse regering beter besteden, bijvoorbeeld door het te investeren in onderzeese kabels naar windparken vér in zee.

Groen! moet helaas vaststellen dat deze regering blijkbaar geen hernieuwbare energie in Vlaanderen wil. Integendeel, ze werkt hernieuwbare energieprojecten gewoonweg tegen! Eerst zorgde deze regering zélf voor een stand still in de ontwikkeling van off shore windenergie in België door het KB van Vande Lanotte van 2003 (in de zomer!) waarbij de hele territoriale zee windmolenvrij werd verklaard, nadat hij de bevoegdheid Noordzee onttrokken had aan Freya Van den Bossche, die federaal milieuminister was. Vergeten we ook niet dat Alain Zenner, toen hij enkele weken minister van Energie was, gebruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheid om een andere domeinconcessie te weigeren op de Vlakte van de Raan, nl. die van FinaEolia, en dit zonder enige motivering! Nu trekt paars de toegekende milieuvergunningen in, en geeft ze zo de doodsteek aan 2 à 3 marktrijpe en rendabele offshore windparken.

"Het gaat niet om windturbines op het vasteland, ver in zee of dicht bij de kust. De keuze ligt vandaag tussen een groen en modern energiebeleid of een restauratie ten voordele van energieproducenten en kortetermijnwinst." aldus Jef Tavernier. "Groen! kiest voor een moderne energierevolutie, voor een betere economie, voor meer werkgelegenheid en minder milieuvervuiling. Niet kiezen voor hernieuwbare energie is nefast voor de toekomst. De politieke verantwoordelijkheid voor de juridische onzekerheid bij investeerders en voor het niet halen van van hernieuwbare energie-doelstellingen is volledig voor rekening van deze regering."