Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 243

datum: 23 augustus 2005

3,5 miljoen voor modernisering huisvesting beroepsonderwijs (Vmbo)

Burgemeester en wethouders stellen 3,5 miljoen euro beschikbaar voor de verbouwing, aanpassing en modernisering van Vmbo-scholen met basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen (Vmbo-p). In het kader van de gemeentebegroting 2006 onderzoekt het college of dit beroepsonderwijs ook op andere fronten ondersteuning moet worden geboden. Het college kijkt daarbij ook naar de extra impulsen die het rijk voornemens is te geven.

Het Vmbo-p is bij uitstek geschikt voor leerling- en praktijkgerichte leervormen. Het traditionele klassikale beroepsonderwijs verandert dan ook geleidelijk naar leervormen als werkplekonderwijs, leerwerkhuizen, natuurlijk leren etc. Deze vormen sluiten beter aan op de motivatie van de leerling en op de behoefte van het bedrijfsleven. Dit vraagt wel om aanpassingen aan de schoolgebouwen. Bovendien draagt een betere huisvesting ook bij aan de verbetering van het imago van het Vmbo-p. De schoolbesturen zijn al met renovaties gestart en hebben inmiddels veel werkzaamheden uit eigen middelen gefinancierd. Maar hun budgetten zijn niet toereikend om de volledige verbouwingen uit te voeren. Daarom hebben zij een bijdrage aan de gemeente gevraagd.

Verdeling van de 3,5 miljoen

Het college ondersteunt de wens van de besturen om de schoolgebouwen te moderniseren. In totaal is 3,5 miljoen euro beschikbaar. In overleg met de betrokken vier schoolbesturen is dit bedrag verdeeld over vier scholen. Bij die verdeling is rekening gehouden met het totale aantal leerlingen en het aantal niet-westerse allochtone leerlingen per school. Scholen met veel allochtone leerlingen in verhouding tot het aantal autochtone leerlingen krijgen extra geld, omdat de praktijk leert dat de imagoproblemen daar het grootste zijn. De verdeling is als volgt: . De Boogschutter (Onderwijsgroep Amersfoort) E 1.192.000,-- . Guido de Brès E 342.000,--
. Keistad (Meerwegen College) E 716.000,-- . Stromenland (Meridiaan College) E 1.250.000,-- De Boogschutter en Keistad zetten het geld in voor de ontwikkeling van een accommodatie voor een nieuwe opleiding voor sport, dienstverlening en veiligheid. Die opleiding gaan zij samen met het ROC-ASA opzetten. Stromenland en Guido de Brès passen het bestaande gebouwenbestand aan aan de nieuwe onderwijskundige inzichten.

Regionaal Arrangement Eemland

Modernisering van de schoolgebouwen en daarmee ook de verbetering van het imago van het Vmbo-p is een van de aandachtsgebieden uit het Regionaal Arrangement Eemland. De bestuurders van de scholen in het voortgezet onderwijs met een Vmbo-leergang ondertekenden dit arrangement in december 2004. Deze overeenkomst beschrijft hoe de scholen samen hun ambities voor het beroepsgerichte onderwijs willen waarmaken. De samenwerking richt zich op verbeteringen en uitbreidingen in het opleidingsaanbod, onderwijsmethoden en lesmateriaal, aanpassingen in de huisvesting en de aansluiting bij het bedrijfsleven.

Informatie: Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, 033 469 43 55, pca.dendoop@amersfoort.nl.


---- --