Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 23 augustus 2005 c060

Nijmegen wil deels eigen toewijzingsregels huurwoningen

Voor mensen met een laag inkomen en voor starters is het moeilijk om een huurwoning te bemachtigen. Voor starters heeft het Knooppunt Arnhem Nijmegen (KAN) al maatregelen genomen voor de hele regio. Nijmegen wil voor het beter huisvesten van minima zelf aanvullende maatregelen kunnen nemen. In de aanloop naar een nieuw systeem van woonruimteverdeling bepleit het college van burgemeester en wethouders daarom een substantiële ruimte voor lokale maatregelen. Het KAN stelt begin 2006 de regionale woonruimteverordening bij. Nijmegen wil via woonruimteverdeling ook de mogelijkheid hebben om leefbaarheidproblemen in buurten aan te pakken en tweedeling van wijken tegen te gaan.

Nijmegen wil grotendeels vasthouden aan het bestaande systeem van woningtoewijzing, met een uniforme methode voor de KAN-regio. Grofweg komt deze erop neer dat corporaties woningen via het aanbodmodel zo verdelen dat iedereen mag reageren op vrijkomende woningen ongeacht inkomen of aantal personen in het huishouden. Degene met de langste meettijd krijgt de woning toegewezen. Voor starters is dit inschrijftijd, voor doorstromers woonduur. Naast het KAN-systeem voor woningtoewijzing claimt Nijmegen 20% ruimte voor afwijkend maatwerk om typische stadsproblemen aan te pakken. Hierbij hanteert Nijmegen drie uitgangspunten:
* een ongedeelde stad zonder concentratie van problemen in enkele wijken of tweedeling in witte en zwarte wijken;
* mensen de gelegenheid geven te kunnen blijven wonen waar ze zich thuis voelen;
* huisvesten minima.
Om dit te realiseren wil Nijmegen de mogelijkheid hebben om delen van nieuwbouw met voorrang toe te wijzen aan mensen uit de lagere inkomensgroepen. Zonodig zou ook in de bestaande voorraad woningen een deel voor hen gelabeld kunnen worden, in overleg met de Nijmeegse corporaties. Vergelijkbaar wil Nijmegen nieuwbouw-seniorenwoningen in een wijk met voorrang toewijzen aan senioren uit die wijk. Ter voorkoming van een verdere tweedeling in witte en zwarte wijken wil Nijmegen mogelijk in bepaalde situaties aanvullende eisen stellen bij het toewijzen van woningen. Dit najaar vindt verder onderzoek hiernaar plaats. Om leefbaarheidsproblemen aan te pakken stellen corporaties nu al op kleine schaal aanvullende eisen bij het verhuren van woningen in enkele complexen in Dukenburg en Lindenholt. Het gaat hierbij altijd om tijdelijke maatregelen. Het KAN-bestuur moet dat in deze gevallen het goedkeuren.

Slaagkans minima en starters
Het aanbod van vrijgekomen huurwoningen is de eerste drie maanden van dit jaar gestegen van 505 naar 554. De kans om in een kwartaal tijd te slagen voor een huurwoning is licht toegenomen (van gemiddeld 5 naar 6%). Voor minima en starters is de slaagkans echter lager dan gemiddeld. Een belangrijke verbetering voor de hele Nijmeegse woningmarkt ligt in het feit dat Nijmegen dit jaar zeker 1000 en de komende jaren ruim 1500 nieuwe huizen per jaar oplevert. Dat is twee- tot driemaal zo veel als vorig jaar. Daarmee zal de slaagkans zeker verder toenemen. Behalve met meer nieuwbouw en speciale toewijzingseisen gaat Nijmegen ook door op de ingeslagen weg met de volgende maatregelen:
* 40 % van opgeleverde woningen is betaalbaar voor lagere inkomensgroepen (huurprijs minder dan ¤ 475,- per maand; aanschafprijs koopwoningen minder dan ¤ 172.000);
* ook duurdere huurwoningen realiseren om doorstroming uit de goedkopere sector te bevorderen;
* goedkope koopwoningen bereikbaar maken met een gunstige lening (als aanvulling op een hypotheek) om doorstroming uit huurwoningen te bevorderen;
* afspraken in het KAN om ook buiten de steden Nijmegen en Arnhem meer betaalbare woningen te bouwen (50% van de nieuwbouw);
* met een huurgewenningregeling de terugkeer bevorderen van minima in nieuwbouw die in de plaats is gekomen van gesloopte huizen.

Om de slaagkans voor starters te verhogen houdt Nijmegen vast aan de huidige regionale maatregelen voor starters. Zo mogen woningzoekenden van buiten het KAN alleen hun inschrijftijd meenemen en niet hun woonduur. Hierdoor hebben starters van binnen het KAN meer kans. Ook wijzen corporaties woonruimte met voorrang toe aan starters, wanneer minder dan 30% van de vrijkomende woningen naar een starter gaat.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hugo Maassen, doorkiesnummer (024) 329 2380