Gemeente Vlaardingen


College wil dat jongeren meepraten, meedenken en meedoen

Het gemeentebestuur wil jongeren meer betrekken bij projecten en besluiten. Men wil een beter beeld krijgen van wat er leeft onder jongeren en jongeren stimuleren om ook zelf meer initiatieven te nemen. Deze uitgangspunten staan in de nota Werken aan Jeugdparticipatie die het college dinsdag 23 augustus heeft vastgesteld.

Een van de nieuwe ideeën die in de nota staan is om ieder jaar een actieplan jeugdparticipatie te maken. Hierin komt te staan bij welke onderwerpen de gemeente jongeren om hun inbreng gaat vragen. Met de nota heeft het gemeentebestuur ook de regeling uros 4 U goedgekeurd. Deze regeling is bedoeld om initiatieven van de jeugd te ondersteunen en te stimuleren. Jongeren kunnen geld krijgen om hun eigen ideeën uit te voeren.

Jongeren hebben vaak goede ideeën om bijvoorbeeld hun wijk veiliger te maken, het contact tussen buurtbewoners te verbeteren of om andere leuke activiteiten te organiseren. Meestal kosten goede ideeën geld en vaak is dat er niet. Daar brengt uros 4 U verandering in. Als jongeren een goed idee hebben en het initiatief is niet alleen leuk voor henzelf, maar komt ook de buurt, wijk of stad ten goede, dan kunnen ze een financiële bijdrage krijgen van maximaal 1.500 euro. Het plan moet ingediend worden door minimaal drie jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 22 jaar en een organisatie (school, vereniging of jongerenwerk) begeleidt de jongeren en is eindverantwoordelijk voor de financiën. Om in aanmerking te komen voor een uros 4 U-premie kunnen jongeren een aanvraagformulier aanvragen bij de gemeente Vlaardingen via jeugd@vlaardingen.nl. Daarbij zijn ook de voorwaarden voor deelname gevoegd. In oktober komen de voorwaarden en het aanvraagformulier ook op de gemeentelijke website.

Andere middelen die de gemeente gaat gebruiken om jeugdparticipatie te bevorderen zijn de Jeugdmonitor (een onderzoek onder de Vlaardingse jeugd), uitgebreidere informatie voor jongeren op www.vlaardingen.nl/jongeren en het ondersteunen van initiatieven van jongeren.