Gemeente Hoorn


Havens worden gebaggerd

Persbericht d.d.: 22 augustus 2005

Begin september gaan baggerwerkzaamheden van Rijkswaterstaat en de gemeente Hoorn van start in de Turfhaven, Vollerswaal, Karperkuil, Appelhaven, Grashaven en Julianapark. Vervuild slib en verontreinigingen in de waterbodem worden hierbij verwijderd zodat weer schone wateren achterblijven.

Het baggeren vindt plaats met behulp van een kraanponton. Het vrijkomende slib wordt opgeslagen in kleine drijvende bakken en over het water afgevoerd naar de Buitenhaven. Daar wordt het slib overgeheveld naar grote afsluitbare bakken en vervolgens afgevoerd naar het slibdepot IJsseloog in het Ketelmeer. In totaal gaat het om circa 27.000 m3.

Het kan zijn dat omwonenden als gevolg van de werkzaamheden geluidshinder ondervinden. Burgemeester en wethouders hebben voor deze werkzaamheden een ontheffing van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) verleend. Met de aannemer zijn afspraken gemaakt over de werkuren: op maandag tot en met vrijdag van 7.00 uur tot 19.00 uur. In het oostelijke deel van de Buitenhaven (het ankergebied) mag van maandag tot en met donderdag tot 22.00 uur baggerspecie worden overgeslagen.
Op een werkterrein nabij het gebouw van de Watersportvereniging Hoorn (bij de vluchthaven) komen keten en werkmaterialen te staan.

Als alles volgens plan verloopt, zijn de werkzaamheden op 16 december gereed.

---