Gemeente Heerlen

b e r i c h t

r
i
c
h
t
UITNODIGING

Start project 'Graffiti tegen Graffiti'

Dinsdag 23 augustus om 13.30 geeft wethouder Loek Damen het startsein voor het project 'Graffiti tegen Graffiti' door de chatbox aan de Unolaan in Vrieheide als eerste legale graffitiplek over te dragen aan de jongeren. De jongeren gaan de chatbox uiteraard gelijk 'dopen' met het aanbrengen van graffiti. De legale graffitiplek is bedoeld voor het aanbrengen van zogenaamde pieces (een soort kunstwerk waarbij tenminste 3 kleuren zijn gebruikt) en niet voor tags (handtekening of logo). Uit ervaring blijkt ook dat pieces meestal door andere graffitispuiters gerespecteerd worden en niet snel worden overgespoten.

Het project 'Graffiti tegen Graffiti' is bedacht door een werkgroep waarin vertegenwoordigers van diverse afdelingen van de gemeente Heerlen, jongerenwerk Tracee en de jongeren zelf zaten. De jongeren willen laten zien dat graffiti niet altijd lelijk en overlastgevend is, maar ook een kunstvorm. Bovendien kan het aanwijzen van plekken waar graffiti legaal mag worden aangebracht bijdragen aan het voorkomen van het illegaal aanbrengen van graffiti en het verfraaien van de stad: Graffiti tegen Graffiti.

Overige Graffitiplekken

De komende tijd worden nog meer plekken in gebruik genomen waar legaal graffiti kan worden aangebracht. Zo zijn de gemeentelijke viaducten aan de Huskensweg en Kloosterweg aangewezen, als ook de chatboxen in Molenberg, Beersdal, De Dem en GMS. In overleg met Essent zullen ook de schakelkasten aan de Delfstofweg, Spoorsingel, Palemigerboord, Schandelerboord en Groene Boord voorzien worden van graffitikunst.

Evaluatie

Alle plekken waarop dit moment graffiti is aangebracht, zijn gefotografeerd. Dit wordt beschouwd als een nulmeting. Een half jaar na afronding van het project wordt een nieuwe ronde door de stad gemaakt om te kijken wat veranderd is aan zowel de graffiti op de illegale plekken als de legale plekken. Als blijkt dat dit project goed werkt, wordt bekeken of ook particulieren pieces kunnen laten aanbrengen.

Noot voor de pers: u bent van harte welkom om de start van Graffiti tegen Graffiti bij te wonen.

HEERLEN, 17 augustus 2005
Concernstaf Communicatie
Francine Pelzers
(045) 56 04 070
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
p e r s


---- --