Ordina Beheer NV

Halfjaarbericht 2005
Kernpunten eerste halfjaar

- 20% omzetgroei ten opzichte van eerste halfjaar 2004. Groei op kernportfolio 28%.
- 46% groei van het bedrijfsresultaat voor interest, belastingen en afschrijvingen op immateriële vaste activa ingevolge acquisities ten opzichte van eerste helft 2004. Operationele marge on track.
- EUR 0,34 nettowinst per aandeel voor afschrijvingen op immateriële vaste activa ingevolge acquisities, een groei van 52% ten opzichte van de eerste helft van 2004.
- Op basis van steeds scherpere profilering van Ordina in groeimarkten van de toekomst wordt marktaandeel gewonnen en is er een uitstekende uitgangspositie om de komende jaren met succes te blijven groeien. Vooruitzichten voor 2005

- Omzet van circa EUR 430 miljoen (2004: EUR 383,4 miljoen).
- Bedrijfsresultaat voor interest, belastingen en afschrijvingen op immateriële vaste activa ingevolge acquisities van circa EUR 34 miljoen (2004: EUR 24,2 miljoen).
Ronald Kasteel, CEO Ordina N.V. optimistisch over toekomstige groei "Met trots presenteren wij vandaag onze resultaten over het eerste halfjaar van 2005", aldus Ronald Kasteel, CEO van Ordina N.V. "Wij hebben een zeer succesvol eerste halfjaar achter de rug, welk succes ons een uitstekende uitgangspositie biedt voor zowel een goed tweede halfjaar als verdere groei in 2006 en daarop volgende jaren. Wij hebben er bewust voor gekozen om in de wereld van ICT dienstverleners een specialistische positie op te bouwen en in te nemen. Onze durf om keuzes te maken en ons bijvoorbeeld per 2006 terug te trekken uit activiteiten op het gebied van infrastructure management, wordt door onze klanten bijzonder gewaardeerd. Wij richten ons met onze consulting-, ict- en outsourcingsactiviteiten bewust op die gebieden waar de markt naar verwachting serieuze groei zal vertonen en waar we onze specialistische kennis en kunde kunnen omzetten in zichtbare en tastbare resultaten. Resultaten die vaak de kern raken van de bedrijfsvoering van onze klanten en bijdragen aan hun succes. Ik ben ervan overtuigd dat het bekennen van kleur heeft bijgedragen aan onze goede prestaties in het eerste halfjaar van 2005. Veel belangrijker is nog dat dit ons een uitstekende uitgangspositie geeft om de komende jaren gericht te blijven groeien op ons kernportfolio, zowel autonoom als via acquisities. Zodat we op een aantal specialistische terreinen met recht nationaal kampioen genoemd kunnen worden."
Kerncijfers (in miljoenen EUR, tenzij anders aangegeven)* H1,2005 H1,2004 Ontw. Omzet kernportfolio 193,0 151,1 28%
Omzet infrastructure management 23,3 29,8 -22%
Omzet totaal 216,3 180,9 20%
Bedrijfsresultaat (voor rente, belastingen en afschrijvingen immateriële vaste activa ingevolge acquisities)** 17,0 11,6 46%
Nettowinst 11,1 7,2 55%
Nettowinst per aandeel in EUR 0,30 0,20 48%
Nettowinst per aandeel voor afschrijvingen immateriële vaste activa ingevolge acquisities** in EUR 0,34 0,22 52%

* Cijfers 2004 en 2005 gebaseerd op IFRS, zie in dit kader tevens de laatste pagina van dit persbericht.
** Ingevolge IFRS wordt bij de acquisitie van bedrijven zogenoemde Purchase Price Allocation toegepast, als gevolg waarvan de bij acquisitie aanwezige immateriële vaste activa worden gewaardeerd en afgeschreven. De bij acquisitie onderkende goodwill wordt onder IFRS niet geamortiseerd, doch aan een jaarlijkse impairmenttest onderworpen. 20% Omzet- en 55% netto winstgroei Ordina in eerste halfjaar 2005 Persbericht
Nieuwegein, 23 augustus 2005

1
Halfjaarbericht 2005
Financiële gang van zaken, margeverbetering op schema De omzet over de eerste helft van 2005 bedroeg EUR 216,3 miljoen, een stijging van 20% ten opzichte van de eerste helft van 2004. Op het kernportfolio werd een omzetgroei gerealiseerd van 28% ten opzichte van de eerste helft van 2004. Deze omzetstijging werd voor 17% autonoom gerealiseerd. Over dezelfde periode vertoonde de omzet op het gebied van Infrastructure Management, overeenkomstig onze verwachtingen, een daling van 22% naar een bedrag van EUR 23,3 miljoen. Een verdere verbetering van de bezettingsgraad van onze medewerkers, groei in het aantal medewerkers en ons initiatief op het gebied van business process outsourcing vormen belangrijke peilers onder de gerealiseerde omzetgroei in het kernportfolio. Daarnaast begint de markt, overeenkomstig onze eerder uitgesproken verwachting, meer ruimte te bieden voor prijsstijgingen. In het eerste halfjaar was daarvan echter nog nauwelijks sprake. Hans den Hartog, CFO van Ordina N.V.: "Bij de halfjaarcijfers moet opgemerkt worden dat wij met het UWV tot afspraken zijn gekomen rondom onze dienstverlening op het gebied van infrastructure management. Dit betreft zowel de effecten van de beëindiging van onze dienstverlening op het gebied van desktop management als afspraken rondom onze dienstverlening op het gebied van dataservices. De afspraken met het UWV hebben een positieve impact op de in de eerste helft van 2005 verantwoorde omzet. Keerzijde is dat de afspraken leiden tot een eenmalige vervroegde afschrijving van materiële vaste activa waarover Ordina in het kader van haar dienstverlening aan UWV beschikt op grond van financial lease contracten. Tot slot leiden de gemaakte afspraken tot een eenmalige verlaging van de overige bedrijfskosten als gevolg van de met het UWV overeengekomen exit vergoeding." Het bedrijfsresultaat (voor interest, belastingen en afschrijvingen op immateriële vaste activa ingevolge acquisities) over het eerste halfjaar van 2005 bedroeg EUR 17,0 miljoen, een stijging van 46% (eerste helft 2004: EUR 11,6 miljoen). De operationele marge (op bedrijfsresultaatniveau) bedroeg over de eerste helft 7,9% ten opzichte van 6,4% in de eerste helft van 2004. Deze stijgende operationele marge ligt in lijn met onze doelstelling om in 2007 een operationele marge te realiseren van ten minste 10%.
De nettowinst over de eerste helft van 2005 bedroeg EUR 11,1 miljoen, een stijging van 55% (eerste halfjaar 2004: EUR 7,2 miljoen). Ten aanzien van de belastingdruk wordt opgemerkt dat nog geen rekening is gehouden met de mogelijke belastingbate als gevolg van de voorgenomen liquidatie van Rijnconsult. De nettowinst per aandeel voor afschrijvingen op immateriële vaste activa ingevolge acquisities bedroeg over de eerst helft van 2005 EUR 0,34 (eerste helft 2004: EUR 0,22), een stijging van 52%. De nettowinst per aandeel na afschrijvingen op immateriële vaste activa ingevolge acquisities en na verwatering bedroeg over het eerste halfjaar van 2005 EUR 0,29 (eerste halfjaar 2004: EUR 0,20).
De cashflow vertoonde in de eerste helft van 2005 het gebruikelijke seizoenspatroon. Als gevolg van onder meer de uitbetaling van bonussen over het jaar 2004, betaling van vakantiegeld en de dividenduitkering vertoont de cashpositie traditioneel een sterke daling in het eerste halfjaar. Verder werden in het eerste halfjaar de earn out verplichtingen inzake The Vision Web en Innovity volledig in contanten voldaan en werd het eerste deel van de koopprijs voor Infra Design eveneens volledig in contanten voldaan. "Ook voorwaarts is het ons voornemen om een belangrijk deel van de koopsom voor acquisities in contanten te voldoen.", aldus Hans den Hartog. "Naast investeringen in verband met de aankoop van bedrijven, investeren we gericht in de verdere op- en uitbouw van onze activiteiten op het gebied van business process outsourcing. Deze investeringen zien met name op basic banking, beleggersgiro's en het hypothekendomein. Tot slot hebben handelsdebiteuren zich in lijn met de omzet ontwikkeld. Debiteurendagen (DSO) bedragen circa 67 en liggen daarmee licht boven de target van 65. Gezien het seizoenspatroon wordt, eventuele investeringen in acquisities buiten beschouwing gelaten, een sterke toename in liquide middelen verwacht in de tweede jaarhelft."
2
Halfjaarbericht 2005 3
Algemene marktontwikkelingen
De markt voor ICT dienstverlening ontwikkelt zich over het algemeen positief. Ondanks een tegenvallend consumentenvertrouwen, zeker in Nederland, vertonen onze belangrijke klanten een grotere investeringsbereidheid in vergelijking tot de eerste helft van 2004. Ook ten opzichte van de tweede helft van 2004, waarin de markt zich ook reeds positief ontwikkelde, is sprake van een verdere verbetering van het marktklimaat. "De aanhoudende offertestroom is daarvan het beste bewijs.", aldus Ronald Kasteel. "Indien het consumentenvertrouwen zich positief zou ontwikkelen, moet niet worden uitgesloten dat de markt een verdere groeiversnelling zal vertonen. Klantintelligence in combinatie met vernieuwing van bedieningsconcepten, verbetering van stuurinformatie door verdere transparantie en ontsluiting van de interne informatiesystemen en rationalisatie en consolidatie van de interne informatiehuishouding met als doel de total cost of ownership te verlagen, zijn actuele thema's over de volle breedte van de markt." Een duidelijke tendens is voorts dat steeds meer werk projectmatig wordt aan- en uitbesteed, inclusief een zekere resultaatverantwoordelijkheid. Om hier adequaat op in te spelen heeft Ordina, naast een continue doorontwikkeling van de interne beheersingssystemen, zich in een beperkt aantal technologieën, waaronder Microsoft.Net, Java en Oracle, verdergaand gespecialiseerd. Door de inrichting van ontwikkelstraten kan een zeer concurrerende prijs-kwaliteitverhouding worden geboden bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties. Daarnaast blijft de trend actueel dat in veel gevallen gebruik wordt gemaakt van zogenoemde packaged solutions, zoals SAP, Oracle en Microsoft. Succesvolle verbreding klantenbasis BPO en applicatiemanagement De trend van outsourcing op het gebied van applicatiemanagement en business processen, inclusief bijborende ICT en medewerkers, zet onverminderd door. Voor Ordina biedt deze trend kansen om het portfolio aan recurring business, gebaseerd op contracten voor een periode van drie tot zeven jaar, te vergroten. Zowel op het gebied van beheer van applicaties als de outsourcing van totale businessprocessen, specifiek gericht op de financiële wereld, neemt Ordina een prominente positie in in de Nederlandse markt. Voorbeeld op het gebied van business process outsourcing is, naast de backoffice die voor Staalbankiers wordt gerund, onder meer de voorgenomen outsourcing van de backoffice van Bank Insinger de Beaufort. Onze verwachting is dat het contract terzake in september zal worden ondertekend. Verder gaat Ordina backoffice-activiteiten verrichten voor De Nederlandse Waterschapsbank. Daarnaast zet Ordina gericht in op backoffice dienstverlening op het gebied van levensloopproducten. De groei op het gebied van applicatie management, waar veel opdrachten worden verkregen in het verlengde van de ontwikkeling, bouw en/of integratie van applicaties, onderstreept de sterke positie van Ordina op dit terrein. Omzetverdeling naar activiteiten H1, 2005 H1, 2004 Ontwikkeling Consulting 33,7 31,5 7%
System Development & Integration 133,8 104,9 27%
Application Management 19,1 14,7 30%
Business Process Outsourcing 6,4 - n.a.
Infrastructure Management 23,3 29,8 -22%
216,3 180,9 20%
Op het gebied van Infrastructure Management vertoonde de omzet, zoals verwacht, een daling ten opzichte van de eerste helft van 2004. Ook in het tweede halfjaar wordt een verdere, serieuze daling van omzet verwacht op dit terrein. Voor heel 2005 is de eerder uitgesproken verwachting nog altijd gerechtvaardigd dat de omzet op Infrastructure Management zal dalen met circa 35%. Zoals eerder aangekondigd, is Ordina voornemens haar activiteiten op dit gebied, bestaande uit desktop management en dataservices, af te stoten per 2006. Markt biedt ruimte voor verdere groei
Halfjaarbericht 2005 4
Public - Ordina is er in geslaagd dubbelcijferige omzetgroei te realiseren in de overheidsmarkt (13%) ondanks de daling van omzet op het gebied van Infrastructure Management. Met name bij centrale overheden, doch ook bij enkele grote gemeenten, is Ordina succesvol geweest in het scoren van nieuwe, aansprekende opdrachten. Op grond van onze diepgaande kennis van de overheidsmarkt en onze sterke marktpositie, biedt dit marktsegment veel groeipotentieel. Finance - Ook in de financiële wereld werd ten opzichte van de eerste helft van 2004 een zeer sterke groei gerealiseerd (31%). De aanhoudende investeringsbereidheid in de financiële wereld én de bereidheid, ook bij grotere financiële instellingen, om (delen van) hun applicatiebeheer of backoffice te outsourcen, bieden ons, gezien ons specialistische profiel in dit marktsegment, meer dan gezonde toekomstige groeimogelijkheden. Trade, Transport & Industry - In trade, transport & industry realiseerde Ordina gezonde groei (20%). De acquisities van The Vision Web, welke in 2004 pas met ingang van het tweede kwartaal werd geconsolideerd, en Recyfin (consolidatie per 1 januari 2005) hebben in belangrijke mate aan deze groei bijgedragen. In dit marktsegment, waarover wij lange tijd het meest onzeker waren, is verbetering waarneembaar sinds het tweede kwartaal van 2005. Daarnaast werd op het gebied van technische automatisering een groei gerealiseerd van 7%. Energy, Telecom & Media - In de energy, telecom & mediamarkt ligt de focus van Ordina in het bijzonder op energy en telecom. In beide marktsegmenten is sprake van een gezonde investeringsbereidheid en werd een zeer forse groei gerealiseerd (47% respectievelijk 33%).
Omzetverdeling naar marktsegmenten H1, 2005 H1, 2004 Ontwikkeling Public 89,0 79,0 13%
Finance 46,5 35,5 31%
Trade, Transport & Industry 55,1 45,9 20%
Energy, Telecom & Media 21,1 16,6 27%
Overig 4,6 3,9 17%
216,3 180,9 20%
Toenemende wervingsinspanning werpt zijn vruchten af De arbeidsmarkt voor consultants en ICT-professionals waarnaar Ordina op zoek is, vertoont duidelijk andere dynamieken dan een jaar geleden. De mogelijkheden om van baan te veranderen zijn in het verbeterde marktklimaat duidelijk toegenomen. Dit heeft geleid tot een sterk toenemend aantal reflectanten op de grote aantallen vacatures die wij hebben. Keerzijde is dat deze situatie invloed heeft op het verloopcijfer binnen Ordina. In de eerste helft van 2005 bedroeg het ongewenste verloop, uitgedrukt in een percentage op jaarbasis, circa 14%. Het verloop ligt daarmee weliswaar licht onder het marktgemiddelde, doch boven onze target van 10%. Wij verwachten dat het verloopcijfer in de tweede helft van 2005 enkele procenten lager zal liggen dan in het eerste halfjaar, nu een deel van het verloop in de eerste jaarhelft kan worden toegeschreven aan het feit dat Ordina afscheid neemt van haar infrastructure management activiteiten. Ordina heeft in de eerste helft van 2005 met succes haar wervingsinspanningen verder verhoogd, hetgeen ertoe heeft geleid dat er op autonome basis circa 300 nieuwe medewerkers bij Ordina zijn gestart. Per 30 juni 2005 heeft Ordina
3.729 medewerkers in dienst, een groei van circa 9% ten opzichte van het aantal per 30 juni 2004 (3.423). Ronald Kasteel: "Wij gaan onze wervingsinspanningen verder opvoeren in de tweede helft van 2005. De positieve ontwikkelingen bij Ordina vertalen zich in het feit dat wij graag nog enkele honderden gemotiveerde en goed opgeleide medewerkers aan ons willen binden. Medewerkers met ambitie die er aan mee willen bouwen om van Ordina ook werkelijk de nationaal kampioen te maken op ons kernportfolio." Halfjaarbericht 2005 5
Blijvende focus op acquisities
Naast onze ambitie om autonoom te groeien, blijft Ordina zich richten op acquisities. Per 1 januari 2005 heeft Ordina het Belgische Recyfin overgenomen. Recyfin, voorheen dochteronderneming van Arcelor, één van 's werelds grootste staalproducenten, richt zich met circa 35 medewerkers in het bijzonder op packaged solutions en manufacturing execution systems (MES). Recyfin realiseerde in de eerste helft van 2005 een omzet van EUR 1,8 miljoen. Voorts werd eind mei 2005 Infra Design geacquireerd. Infra Design is een onderneming die zich met circa 70 medewerkers volledig richt op de finance markt en daarbinnen in het bijzonder op het domein hypotheken. Infra Design past daarmee uitstekend in het kernportfolio van Ordina. Daarnaast kan Infra Design met haar oplossingen op het hypothekendomein bijdragen aan het realiseren van onze ambities op het gebied van business process outsourcing. Infra Design realiseert op jaarbasis een omzet van circa 7,5 miljoen. De cijfers van Infra Design zijn met ingang van 1 juni 2005 opgenomen in de geconsolideerde cijfers van Ordina.
Ronald Kasteel: "Ook naar de toekomst toe blijft Ordina gericht op zoek naar acquisities. Acquisities dienen een specialistisch profiel te hebben dat past in ons kernportfolio en dienen financieel gezond te zijn. Acquisities dienen Ordina versneld een toppositie op een bepaald specialisme binnen ons kernportfolio op te leveren. Gebieden waarop Ordina zich verder wil versterken zijn business consulting in met name de overheid en de financiële wereld, ondernemingen gericht op CRM en interactieve media, ondernemingen gericht op verdere versterking van onze business intelligence praktijk, ondernemingen actief op het gebied van applicatie management en ondernemingen met een sterk track record op het gebied van packaged solutions en softwareontwikkeling op de technologische platforms waarvoor wij hebben gekozen."
Goede vooruitzichten voor de korte en middellange termijn Op basis van de resultaten over het eerste halfjaar van 2005 en Ordina's sterke marktpositie, uitgaande van aanhoudend positieve marktontwikkelingen en rekening houdend met de verwachte verdere daling van de omzet- en winstbijdrage van onze activiteiten op het gebied van Infrastructure Management, verwacht Ordina over heel 2005 een omzet te realiseren van circa EUR 430 miljoen en een bedrijfsresultaat voor interest, belastingen en afschrijvingen op immateriële vaste activa ingevolge acquisities van circa EUR 34 miljoen. Ook in 2006 en volgende jaren verwacht Ordina, gebaseerd op haar sterke marktpositie en de positieve effecten van de verdere aanscherping van het profiel van de onderneming, groei boven het marktgemiddelde te zullen realiseren. Daarnaast blijft de markt goede mogelijkheden bieden om bedrijven te acquireren. Target blijft om in 2007 een dubbel- cijferige operationele marge te realiseren. Het groeipotentieel dat de markt ons biedt, zowel autonoom als door het doen van gerichte acquisities, sterkt ons in ons streven om over het jaar 2007 een nettowinst per aandeel voor afschrijving van immateriële vaste activa ingevolge acquisities te realiseren van ten minste EUR 1,00.