LPF-Kamerlid Eerdmans onder elektronisch toezicht geplaatst

Lijst pim fortuyn

LIJST PIM FORTUYN
TWEEDE KAMERFRACTIE

PERSBERICHT

Den Haag, 23 augustus 2005

LPF-Kamerlid Eerdmans onder elektronisch toezicht geplaatst

Bij Tweede Kamerlid Joost Eerdmans is sinds gisteren een elektronische enkelband geplaatst. Hij zal deze enkelband een week dragen en onder permanent toezicht van de reclassering staan. Het doel van deze proef is om als politicus in de praktijk te ondervinden hoe een dergelijke strafmaatregel werkt. In het woonhuis van Eerdmans is een kastje geplaatst dat in rechtstreekse verbinding staat met een alarmcentrale.

Tijdens het elektronische toezicht zal Eerdmans ook een werkstraf uitvoeren. Hij wordt ingezet in de keuken van een verzorgingstehuis in Den Haag samen met een aantal andere gestraften. De rest van de tijd moet hij verplicht in huis blijven.

Elektronisch toezicht wordt in combinatie met een werkstraf gebruikt als vervanging voor gevangenisstraf voor delicten waar maximaal 12 maanden cel op staat, of als slotfase van het penitentiaire programma waarin gedetineerden weer terug in de maatschappij worden gebracht. Ook worden sommige verdachten van inbraken en vermogensdelicten, in plaats van in voorarrest te worden gehouden, van een enkelband voorzien. Joost Eerdmans: 'Waar je ook met de elektronische enkelband bent, je staat onder continue toezicht van de reclassering. Als ik buiten de afgesproken tijden een bepaalde zone binnentreed zal er direct een signaal naar de centrale worden verzonden. Hoe effectief dit systeem is, wil ik graag ervaren.'

In 1997 werd elektronisch toezicht landelijk ingevoerd. De gedetineerde draagt daarbij een enkelband met een zender. Een centrale computer registreert of hij zich op de afgesproken tijdstippen thuis bevindt. Uit onderzoek blijkt dat de betrokkenen deze vrijheidsbeperking niet alleen als een straf, maar tevens als een positieve ervaring beschouwen.

In januari 2004 liet Eerdmans zich bij wijze van een soortgelijk experiment gedurende een week opsluiten in het Huis van Bewaring van Nieuwegein in een cel samen met een andere gedetineerde.