Gemeente Alkemade


Delegatie uit Kadjebi weer in Alkemade

Na twee bezoeken van mensen uit Alkemade aan Kadjebi is het nu weer tijd voor een tegenbezoek. Van 21 t/m 31 augustus zijn de District Chief Executive Mr. Kofi Adjei Ntim, de gemeentesecretaris Mr. Jack Jones Faniyi, de project coördinator Samuel Azah en uitvoerend ambtenaar Sammy Ahiaku te gast bij de gemeente. Voor de gemeentesecretaris is het de eerste keer, de anderen zijn al eerder in De Veen geweest. Ook het tijdstip is hen niet vreemd: in 2003 woonden zij reeds het gondelvaart evenement bij. In februari ging een gemeentelijke delegatie kijken hoe het afvalproject draaide en onlangs ging een groep vrijwilligers onder de paraplu van World Servants en de stichting Atta op reis om onder andere een basisschool te bouwen.

Contract verlengd
Het contract van het afvalinzamelingsproject Alkemade-Kadjebi dat aanvankelijk een looptijd had van twee jaar is onlangs met een jaar verlengd. Dit betekent dat het project niet eind dit jaar, maar eind 2006 afloopt. Halverwege de contractperiode is altijd een goed moment om te bekijken hoe het ervoor staat. Daarom is het de bedoeling zorgvuldig te kijken naar wat al is bereikt en naar het werk dat nog voor ons ligt. In korte tijd is heel veel gerealiseerd en deze ervaringen roepen nieuwe wensen voor de toekomst op, maar daarnaast liggen ook nog verschillende activiteiten te wachten om uitgevoerd gaan worden, die bij aanvang van het project zijn opgesteld. Deze zijn echter bedacht toen de mensen van Alkemade minder goed bekend waren met de mogelijkheden en beperkingen in Kadjebi.

Waar de activiteiten op gericht op moeten zijn, is dat deze gedragen worden door de bestuurders, ambtenaren en bevolking van Kadjebi. Tijdens dit bezoek van de Ghanezen nemen we daarom alles eens goed onder de loep. Het is vervolgens de delegatie uit Kadjebi, die bepaalt welke activiteiten de komende tijd ondernomen gaan worden en tot welke doelen dit moet leiden. Wij zullen hen daarbij zo goed mogelijk begeleiden en proberen te behoeden voor valkuilen. Op die manier willen we onze rol van kennisoverdrager vervullen. Uiteindelijk gaat het erom dat de mensen in Kadjebi het project eind 2006 voor lange tijd kunnen voortzetten zonder onze directe hulp. Dan zijn zij niet gebaat bij een door ons bedacht systeem, maar moet het aansluiten bij hun wensen en mogelijkheden.

Fototentoonstelling
De fototentoonstelling over het afvalproject die tijdens de afscheidsreceptie van wethouder Schoonderwoerd in de hal van het gemeentehuis te zien is geweest, is wegens succes tijdens het verblijf van de Ghanese delegatie opnieuw te bekijken. Tot en met vrijdag 2 september kunt u in woord en beeld zien wat er de afgelopen twee jaren is gedaan.