Ingezonden persbericht

TeleTOP middel in strijd tegen plagiaat

ENSCHEDE, 20050823 -- Onlangs berichtten de media dat Staatssecretaris Rutte plegers van plagiaat in het hoger onderwijs harder wil aanpakken (www.overheidsinformatie.nl/asp/artikel.asp?artidt=Art_018378). De opsporing van plagiaat kost docenten veel tijd en moeite, maar plagiaatdetectie via de elektronische leeromgeving (elo) TeleTOP biedt docenten een goede mogelijkheid om de opsporing drastisch te vereenvoudigen.


TeleTOP en Ephorus

TeleTOP is de eerste leeromgeving voor het Nederlandse hoger onderwijs die elektronische plagiaatdetectie mogelijk maakt. Het opsporen van fraudeurs gebeurt in de elo door middel van plagiaatdetectie software van het Nederlandse bedrijf Ephorus (www.ephorus.nl/nl/home.xml).

Hoe werkt elektronische plagiaatdetectie?

Ingeleverde werkstukken en scripties worden in TeleTOP vergeleken met teksten op internet en een database met tienduizenden verslagen en scripties die Ephorus inmiddels heeft opgebouwd. Vervolgens wordt de kans berekend dat de werkstukken afkomstig zijn van plagiaatplegers. Voor docenten dus een gemakkelijke manier om de kopieerders onder studenten op te sporen.




Ingezonden persbericht