Politie Gelderland-Zuid

Opnieuw tips na publiceren verdachte relschoppers

Nijmegen 23-08-2005 - (06)

De politie heeft vandaag opnieuw een aantal tips binnen gekregen over de identiteit van verdachte relschoppers tijdens de slotnacht van Vierdaagsefeesten. Dit gebeurde na het tonen van verdachte personen in het AVRO-programma "Opsporing Verzocht" en plaatsing van fotos op de website van de politie Gelderland-Zuid.

Op dinsdag 16 augustus werd een eerste serie van twaalf fotos getoond. Op basis van deze fotos werd de identiteit van zeven verdachte relschoppers bekend. Vandaag zijn de fotos van nog vijf andere verdachten gepubliceerd. Daarnaast zijn nogmaals de fotos getoond van de vijf nog onbekende verdachten van de uitzending van 16 augustus.

In totaal is het onderzoek van de politie gericht op 30 verdachte relschoppers. Tot op heden is de identiteit van 20 verdachten bekend. Inmiddels zijn vijftien verdachten in dit onderzoek gehoord.

De identiteit van zeven verdachten werd bekend naar aanleiding van de publicatie van eerste serie fotos. Op maandag 21 augustus meldde zich op het bureau in Nijmegen een verdachte, die publicatie van zijn foto wilde voorkomen. De foto van deze verdachte is uiteraard niet getoond. De identiteit van de overige twaalf verdachten werd door de politie zelf vastgesteld.

Tijdens de laatste nacht van de Vierdaagsefeesten op 23 juli 2005 even na twee uur braken er ongeregeldheden uit nabij het podium van de Matrixx onder de Waalbrug in Nijmegen. Bij deze ongeregeldheden liepen veertien politieagenten verwondingen op. De politie verrichtte hierbij enkele charges en zette politie te paard en diensthonden in. Tijdens de ongeregeldheden werden vier aanhoudingen verricht.

De afgelopen weken heeft een speciaal rechercheteam in beslag genomen beeldmateriaal onderzocht. Van dertig verdachte relschoppers zijn fotos gemaakt. Deze fotos zijn allereerst verspreid onder alle politiekorpsen in Nederland. Hierbij is de identiteit van twaalf verdachten bekend geworden.

Op 5 augustus is bekend gemaakt dat de politie de fotos van verdachte relschoppers vanaf 16 augustus ging publiceren. Men kon publicatie voorkomen door zich vrijwillig te melden op het politiebureau in Nijmegen.

Vanavond tussen 20.30 uur en 21.45 uur ontving de politie in totaal tien tips Op dit moment worden nog geen mededelingen gedaan over de bruikbaarheid van deze nieuwe tips. Deze worden de komende dagen onderzocht.

De uitzending van "Opsporing Verzocht" wordt op woensdag 24 augustus om 15.15 uur herhaald op Nederland 1.

Opsporingsberichtgeving over dit onderzoek

Links naar eerdere berichten over dit onderzoek:

Vervelend slot Vierdaagsefeesten
Voortgang onderzoek ongeregeldheden 4daagse
Politie gaat fotos verdachte relschoppers publiceren Twee aanhoudingen onderzoek ongeregeldheden Vierdaagsefeesten Meerdere tips na publiceren verdachte relschoppers Verdachte relschoppers melden zich