Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Persbericht 23 augustus 2005
---

SWOV-onderzoek in kader van EU-project Immortal bevestigt:

Gecombineerd gebruik van alcohol en drugs of meerdere drugs geeft verhoogde kans op ernstig letsel bij verkeersongeval

Een sterk verhoogde kans op ernstig letsel bij een ongeval blijkt op te treden na het gecombineerd gebruik van meerdere drugs, maar vooral bij gecombineerd alcohol- en drugsgebruik. Gebruikers van meerdere drugs hebben bijna 25 keer zoveel kans op letsel als nuchtere bestuurders. Voor gebruikers van drugs én alcohol is de kans op letsel 35 keer zo groot. Dit komt naar voren uit een grootschalig onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV in het politiedistrict Tilburg. Daarbij zijn de risico's van alcohol en drugs in het verkeer bepaald door het gebruik onder gewonde bestuurders te vergelijken met dat van willekeurige bestuurders. Van de gewonde bestuurders was 17,5% een combigebruiker, van de willekeurige bestuurders slechts 0,8%.

Europees onderzoek
Het onderzoek is tussen 2000 en 2004 uitgevoerd in het kader van het Europese project IMMORTAL (Impaired Motorists, Methods of Roadside Testing and Assessment for Licensing). Daarbij is nauw samengewerkt met de Tilburgse politie en met artsen van het St. Elisabeth Ziekenhuis. In totaal zijn 3799 willekeurige en 184 ernstig gewonde bestuurders getest op het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen.

Drugs en alcohol
In totaal had in Tilburg e.o. zo'n 18% van de zwaargewonde bestuurders het letsel opgelopen als gevolg van drugsgebruik, vaak in combinatie met alcoholgebruik. Daarbovenop was nog eens 17% het gevolg van alleen alcoholgebruik. Het drugsgebruik onder willekeurige bestuurders is sterk geconcentreerd bij jonge mannen van 18 t/m 24 jaar. Ruim één op de zes had drugs gebruikt: bijna 15% was positief voor één enkele drug en 3% voor een combinatie van verschillende drugs of van drugs en alcohol. Onder alle bestuurders waren die percentages veel lager - respectievelijk 4,5% en 0,8%. Gebruikers van meerdere drugs hebben bijna 25 keer zoveel kans op letsel als nuchtere bestuurders. Voor gebruikers van drugs én alcohol is de kans op letsel 35 keer zo groot.

Conclusies
Bestuurders die een combinatie van alcohol en drugs of meerdere drugs gebruiken, zouden in het belang van de verkeersveiligheid zo snel mogelijk aangepakt moeten worden. Verbeterde wetgeving, opsporing en vervolging kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Maar er moet wel voor worden gewaakt, dat een en ander niet ten koste gaat van de bestrijding van alcohol in het verkeer. Want alcoholgebruik is nog steeds een minstens zo belangrijke oorzaak van ernstige ongevallen als drugsgebruik.

Vervolgonderzoek naar limieten
In 2006 start een nieuw grootschalig Europees onderzoek om meer inzicht te krijgen in de tolerantiegrenzen van drugs en psychoactieve medicijnen. Op basis hiervan zullen in de toekomst wettelijke limieten kunnen worden vastgesteld. De politie zal dan wel over betrouwbare en efficiënte middelen moeten beschikken om deze stoffen op te sporen.

Het volledige SWOV-rapport ' The prevalence and relative risk of drink and drug driving in the Netherlands: a case-control study in the Tilburg police district', René Mathijssen & Sjoerd Houwing, R-2005-9 is te raadplegen op de SWOV-website: www.swov.nl.
---

Inlichtingen:
SWOV, afdeling Informatie & Communicatie Jolanda Maas: 070 - 317 3315 Patrick Rugebregt: 070 - 317 3318 E-mail: info@swov.nl

Over de SWOV
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV doet al 40 jaar fundamenteel en anticiperend onderzoek naar verkeersveiligheid en fungeert als kennis- en informatiecentrum op dit gebied. Zij is daarmee uitgegroeid tot het Nederlands wetenschappelijk onderzoeksinstituut voor de verkeersveiligheid. Doelstelling is de verkeersveiligheid te bevorderen met behulp van de resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Verdere informatie over de SWOV is beschikbaar op deze website in de sectie "Over de SWOV".
---