Gemeente Breda

Nieuwe ronde Lusten & Lasten in Breda Noordoost van start


Op zaterdag 27 augustus om 12.00 uur geeft wethouder A.J.G. Oomen bij het Inloopcentrum Noordoost aan de Antwerpenstraat 93 het startsein voor een nieuwe ronde van het project Lusten & Lasten'.

The Blue Eagles, een bekende coutry-linedance groep uit Breda, verzorgt van 11.00 tot 13.00 uur optredens. Voor het zesde jaar alweer kunnen bewoners van Breda Noordoost zelf met plannen komen om de wijk te verbeteren. De bewoners van Noordoost kiezen zélf wat zij gerealiseerd willen zien. Lusten & Lasten' is een onderdeel van het project Samenwerken aan Leefbaarheid in Breda Noordoost. De afgelopen vijf jaar hebben bewoners laten zien dat zij zich willen inzetten voor verbetering van de leefbaarheid in de eigen buurt, want inmiddels zijn er door hen rond de honderd plannen gerealiseerd, zoals vogelbroedkastjes in Doornbos, een kinderpersbureau en natuurwandelingen door het park en de wijk. Voor deze ronde van Lusten & Lasten is een budget beschikbaar van 225.000,- .

De indieners van de ideeën die tijdens de verkiezingsbijeenkomst van zaterdag 26 november worden gekozen, krijgen de beschikking over een budget (de lusten) maar moeten zelf een plan van aanpak opstellen en de uitvoering regelen (de lasten). Om de bewoners op weg te helpen, worden eind september in het Inloopcentrum aan de Antwerpenstraat 93 speciale spreekuren georganiseerd, waar bewoners terecht kunnen met hun vragen. Omdat het soms beter werkt om met meer mensen ideeën te verzamelen, worden begin september in het Inloopcentrum Noordoost twee ídeebedenkavonden' georganiseerd die beginnen om 19.30 uur. Maandag 5 september voor bewoners uit Geeren Noord en Zuid en Doornos/Linie en woensdag 7 september voor bewoners uit Biesdonk en Wisselaar.

Thuis in je wijk

Dit jaar staat Lusten & Lasten in het teken van je thuis voelen in de buurt. De thema's waarvoor bewoners ideeën kunnen insturen, hebben te maken met het gevoel dat Breda Noordoost heel wat meer te bieden heeft dan de meeste mensen denken. Met behulp van het project Lusten & Lasten brengen bewoners dit jaar vooral de leuke kanten van Noordoost onder de aandacht. De thema's waarvoor ideeën ingestuurd kunnen worden zijn: Gezellige wijk (gezamenlijk ondernemen van activiteiten), Groene wijk (mooie, landelijke omgeving), Gezonde wijk (bijvoorbeeld opzetten burenhulpnetwerk) en Creatieve wijk (maak gebruik van het creatieve talent van Noordoost).

Portret van een wijk

Als extra actie wordt dit jaar Portret van een wijk' georganiseerd. Bewoners maken een kunstwerk' wat geïnspireerd is op het leven in de Wisselaar, Biesdonk, Doornbos/Linie, Geeren Noord of Zuid. De bedoeling is, dat zij het gevoel of (toekomst)beeld weergeven dat de straat of buurt oproept. Bewoners zijn vrij in de keuze van het materiaal waarmee zij gaan werken. Tijdens de verkiezingsbijeenkomst op 26 november kiest een deskundige jury kiest de beste werken uit. Deze krijgen een plaatsje in het Inloopcentrum.

Deelname

De deelnamekaarten met de spelregels zijn op verschillende plaatsen in de wijk verkrijgbaar, zoals bij het Inloopcentrum, de gemeenschapshuizen, de OBN wijkraad en de wijkbibliotheek. De bewoners kunnen hun ideeën insturen tot 10 oktober. Na de verkiezingsbijeenkomst van 26 november kunnen de winnaars aan de slag om hun idee uit te voeren.

Breda, 24 augustus 2005