Gemeente Heerlen

Informatieavond Proefboringen Mijnwaterproject Heerlen

Op maandag 29 augustus is er om 20.00 uur in het Corneliushuis een informatieavond over het Mijnwaterproject Heerlen. U bent vanaf 19.30 uur van harte welkom. Tijdens deze informatieavond geven wij een toelichting op de proefboringen die begin 2006 in Heerlerheide zullen plaatsvinden. Daarbij gaan we in op de gekozen locaties, de methode van boren en de boorinstallatie. Ook krijgt men informatie over de planning en de juridische procedures die doorlopen moeten worden

Mijnwaterproject

De voormalige mijnen zijn weer een potentiële energiebron, dit keer als een bron van schone energie. Het mijnwaterproject zal gebruik maken van de warmte die aanwezig is in het mijnwater in de verlaten mijngangen van Oranje Nassau 1 (ON1) en Oranje Nassau 3 (ON3). Deze bron van duurzame energie wil Heerlen gebruiken voor verwarmen en koelen van de nieuwe gebouwen in Stadspark Oranje Nassau en Heerlerheide Nieuwe Stijl. Daarvoor worden er voorzieningen in deze woningen en panden gemaakt

Proef Heerlerheide

Het mijnwaterproject is in verschillende fases opgedeeld. Daarbij wordt per fase beoordeeld of die succesvol is verlopen en of het project verder gaat. In fase 1 wordt een tweetal proefboringen gedaan in Heerlerheide. Deze boringen zijn nodig om na te gaan of de temperatuur, de kwaliteit en de hoeveelheid van het mijnwater voldoende is om als energiebron te dienen voor een stadsverwarmingnetwerk. Deze fase moet in mei 2006 afgerond zijn

Locaties proefboringen

Op dit moment zijn er op basis van vooronderzoek en gesprekken met oud-mijnwerkers vier mogelijke locaties voor de proefboringen uitgezocht, waarvoor de vergunningprocedures gestart worden. Deze locaties zijn:

Rand Caumen/achterkant EHC-terrein of

. Willem Barentzweg tussen Ganzeweide en Terhoevenderweg en
. centrum Heerlerheide (in parkje bij rotonde/Holka) of

hoek Beersdalweg/Terhoevenderweg

Afhankelijk van een aantal factoren zoals bijvoorbeeld geologische, mijnbouwkundige, en boortechnische geschiktheid, eigendomssituatie van de percelen en de VGM-eisen (Veiligheid-, Gezondheid- en Milieueisen) worden uiteindelijk twee boorlocaties gekozen.

Het boren

Eén boring is bedoeld om het water op te pompen en de ander om het weer in de mijngang terug te brengen. Tussen de twee boorlocaties wordt een leiding aangelegd om het water rond te pompen. Daarbij wordt dan de opbrengst, de eigenschappen van het water en het temperatuurverschil gemeten. Door dit gesloten circuit komt er geen mijnwater in het milieu terecht. Het boren duurt bij een normale gang van zaken maximaal 20 dagen per boring in vol continue diensten. Om tot zo'n 725 diepte te kunnen boren, wordt op beide locaties een boorinstallatie van 35 meter hoogte opgebouwd.

Planning en procedures

Voor de proef In Heerlerheide heeft Heerlen geld gekregen uit het Interreg IIIB programma van de Europese commissie uit Brussel. In mei 2006 moet de gemeente Heerlen resultaten aan de Europese commissie overleggen. Dit legt een hoge tijdsdruk op het project, en om deze planning te halen zal het boren begin januari 2006 moeten starten. Voor die tijd moeten een aantal vergunningstrajecten doorlopen worden. De precieze data van de terinzageleggingstermijnen worden gepubliceerd bij de gemeentelijke mededelingen in de Uitkijk.

Bijzonder project

Het is voor de eerste keer dat er volgens de Mijnbouwwet vergunning wordt aangevraagd voor het opsporen van aardwarmte. Het mijnwaterproject in Heerlerheide is het eerste geothermische project in Nederland, dus dat is wel heel bijzonder! De gemeente Heerlen wordt daarmee niet alleen de eerste Nederlandse gemeente die een mijnbouwonderneming is, maar ook de eerste mijnbouwonderneming die naar aardwarmte zoekt.

Gemeente Heerlen, 19 augustus 2005
Concernstaf Communicatie
Reina Cobussen, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------


---- --