Gemeente Goes

Persbericht

Onthulling monument voor Frans Naerebout en tentoonstelling

Maandag 29 augustus om middernacht onthult burgemeester Van der Zaag aan het Goese Sas een monument voor Frans Naerebout. Het tijdstip van de onthulling is zo gekozen omdat 29 augustus de sterfdag en 30 augustus de geboortedag van Frans Naerebout is. Voorafgaand is in de Koffijkamer van het Historisch Museum De Bevelanden een expositie over de Goese jaren van Frans Naerebout te bezichtigen. De tentoonstelling is nog tot 4 november gratis te bezichtigen. De activiteiten vormen een project in het kader van Goes600.

Programma maandag 29 augustus

21.30 - 23.00 uur
Openstelling van de expositie De Goese jaren van Frans Naerebout in de Koffijkamer van het Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13 Goes

Vanaf 23.00 uur
Verzamelen bij restaurant café Het Loze Vissertje, Het Sas 11 Wilhelminadorp

23.30 uur
Wandeling naar de plaats waar het monument onthuld zal worden (de tweede pier westelijk van de sluis)

23.45 uur
Welkom door Eddy Beekman en toespraak door Paul Frantzen, StichtLicht

00.00 uur
Onthulling van het monument door burgemeester van der Zaag Aansluitend drankje in Het Loze Vissertje

De eerste afbeelding onder dit bericht (een aquarel uit 1873 door G. Braam) toont het huisje op de dijk waar Frans Naerebout woonde en de vuurbaak die hij elke avond ontstak. In 1856 verdween dit alles door een dijkval. De tweede afbeelding toont de steen die uitgangspunt is voor het monument. Deze steen, een restant van de sluis waar Naerebout sluiswachter geworden zou zijn en die jaren aan het strandje bij het Sas gelegen heeft, wordt verplaatst naar de naastgelegen pier en heeft (naast de datum en plaats van geboorte en overlijden) als inscriptie gekregen de strofe uit het Zeeuws Volkslied:

Dat immer hoog in eere houdt
den onverschrokken Naerebout.

Frans Naerebout (1748 - 1818) ligt begraven in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes.
Hij werd in Veere geboren en werkte in Vlissingen als visser en later als loods. Hij werd beroemd door de vele opvarenden die hij van het schip de Woestduin wist te redden. Daarna volgden nog vele heldendaden. Frans Naerebout werkte de laatste tien jaar van zijn leven als lichtwachter aan de Oosterscheldedijk in de buurt van wat nu het Goese Sas is. Hij zou daar sluiswachter geworden zijn, maar de eerste sluis die daar gebouwd werd functioneerde niet door een constructiefout.

Aan de onthulling werken mee het betonningsvaartuig Frans Naerebout van Rijkswaterstaat, Schelde LoodsenKoor en scoutinggroep Frans Naerebout uit Goes. De plaatsing van de steen is mede mogelijk dankzij waterschap Zeeuwse Eilanden, Kon. Maatschap De Wilhelminapolder en Natuursteenhuis.
De expositie wordt georganiseerd door Gemeentearchief Goes, Historisch Museum De Bevelanden en StichtLicht.
De onthulling met tentoonstelling is een initiatief van StichtLicht. Het feit dat Naerebout lichtwachter was, vormt voor StichtLicht de aanleiding om Frans Naerebout in het kader van Goes600 in het zonnetje te zetten.