Wageningen Universiteit

Persuitnodiging

PERSBIJEENKOMST VOGELPEST EN OPHOKPLICHT MET DESKUNDIGEN VAN WAGENINGEN UNIVERSITEIT

Op maandag 22 augustus verplichtte minister Veerman houders van commercieel gehouden pluimvee hun pluimvee binnen te houden. Hobbydierhouders werd gevraagd op vrijwillige basis mee te werken. De voorzorgsmaatregel is genomen om een crisis zoals die zich in 2003 voordeed, af te wenden. Dit najaar trekken miljoenen watervogels van oost naar west. Vanuit de Zuidelijke Oeral waar ook wilde vogels zijn besmet met het vogelpestvirus, verschijnen vogels in Nederland. Het ophokken moet het virus buiten de deur houden. Maar lukt dat wel en wat zijn de gevolgen voor de dieren, de pluimveehouders en voor de hele pluimveesector?

Deskundigen van Wageningen Universiteit presenteren hun kennis over de problematiek die de vogelpestdreiging met zich meebrengt in een

PERSBIJEENKOMST VOGELPEST EN OPHOKPLICHT
OP MAANDAG 29 AUGUSTUS, 14.00-15.30 UUR, GEBOUW ZODIAC (ZAAL 41, GEBOUW 531 VAN WAGENINGEN UR), MARIJKEWEG 40, WAGENINGEN.

PROGRAMMA
De persbijeenkomst bestaat uit drie inleidingen van elk tien minuten. Tussendoor en daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen, ook aan andere deskundigen uit verschillende disciplines.

Inleiders
Prof.dr.ir. Mart de Jong, hoogleraar Kwantitatieve veterinaire epidemiologie over de manier waarop vogelpest zich kan verspreiden en hoe het is vast te stellen. Waar liggen de risico's, hoe groot zijn die en hoe verklein je die?

Drs. Tom van der Have, ecoloog en ornitholoog bij Centrum Ecosystemen en voorzitter van stg. Werkgroep Internationaal Wad- en Watervogelonderzoek. Hij gaat in op het gedrag van trekvogels en de routes die groepen en individuen nemen over het Euraziatische vasteland.

Prof.dr. Elsbeth Stassen, hoogleraar Dier en maatschappij, betrokken bij de totstandkoming van het rapport Dierziektebeleid met Draagvlak (RDA, RLG, 2004) en in 2003 lid van de Commissie Toezicht Vogelpest. Zij spreekt over de maatschappelijke aspecten van bestrijding dierziekten, de effecten van de ophokplicht voor het welzijn van kippen met buitenloop en de verantwoordelijkheid van hobbydierhouders.

Naast deze drie inleiders zijn onder anderen aanwezig: Prof.dr. Leo den Hartog, hoogleraar Bedrijfsontwikkeling in de veehouderij en opsteller van het rapport Pluimveehouderij en besmettelijke dierziekten ('Bouwstenen voor beleid') in 2003, over de gevolgen van de ophokplicht voor de pluimveesector.

Prof.dr. Rob Goldbach, hoogleraar Virologie, daarnaast ornitholoog en bestuurslid van SOVON Vogelonderzoek Nederland. Hoe gedragen virussen zich, hoe evolueren zij, hoe 'springen' zij over van het ene naar het andere organisme, en aan welke gevaren staan mens en dier bloot?

Na de perspresentaties is er gelegenheid om deskundigen afzonderlijk te spreken.

AANMELDING
Mediavertegenwoordigers wordt gevraagd hun komst te melden bij Jac Niessen, wetenschapsvoorlichter, Wageningen UR, tel. 0317 485003, e-mail jac.niessen@wur.nl of bij Kim Zuijdervliet, departement Dierwetenschappen Wageningen Universiteit, tel. 0317 485231, e-mail kim.zuijdervliet@wur.nl.