Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



---

kamerikse bagger naar baggerspeciematras in Beesd

Het waterschap gaat in aansluiting op het baggerproject Oude Rijn een deel van de Kamerikse Wetering baggeren. Het betreft het gedeelte vanaf de Oude Rijn tot het gemaal Kamerik-Teylingens en het gedeelte tussen het gemaal en de stuw. Nu de Oude Rijn helemaal is gebaggerd, is het belangrijk dat ook de aansluiting met het gemaal wordt schoongemaakt. Vanwege onvoldoende doorstroming achter het gemaal wordt ook dit gedeelte gebaggerd.

De werkzaamheden duren ongeveer drie weken en starten op maandag 29 augustus. De bagger wordt voor een groot deel hergebruikt in een 'baggerspeciematras' bij de afslag Beesd van de A2.

Baggerspeciematras
In december 2003 riep Rijkswaterstaat via een prijsvraag marktpartijen op om met ideeën te komen voor het reinigen van verontreinigde baggerspecie onder of naast de weg. Het idee van Boskalis/GeoDelft is als winnaar uit de bus gekomen met hun idee: het aanleggen van een `baggerspeciematras'. Naast de A2 bij de afslag Beesd wordt een proef gedaan waarbij verontreinigde baggerspecie in een steunberm wordt gebruikt, die zodanig van constructie is dat daarop in de toekomst een weg kan worden aangelegd.
Met een helofytenfilter, een natuurlijk filtersysteem van rietplanten, wordt de bagger gezuiverd. Rijkswaterstaat wil voor deze proef verontreinigde bagger met een sterke organische en homogene samenstelling gebruiken. Rijkswaterstaat heeft deze zelf niet tot haar beschikking en gebleken is dat de baggerspecie die vrijkomt uit de Kamerikse Wetering hiervoor uitermate geschikt is.

Baggerwerk, waarom?
Op de bodem van iedere sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich onder andere uit gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze bagger wordt de watergang steeds ondieper, waardoor het watermilieu verslechtert en de waterafvoer wordt belemmerd.
De Kamerikse Wetering staat al langer op het programma om gebaggerd te worden.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de baggerspecie matig verontreinigd is. Inmiddels is ook gebleken dat de grond die na rijping van de bagger overblijft weer toegepast kan worden.

Uitvoering
Het baggerwerk wordt uitgevoerd vanaf het water met een baggerboot. De bagger wordt in een beunschip gedeponeerd en vervolgens nabij het gemaal in een vrachtauto geschept. Voor de overslaginrichting van schip naar vrachtauto wordt één rijstrook over een lengte van 30 meter afgesloten.

In totaal zal ca. 3200 m3 worden gebaggerd, hiervan zal ca. 2400 m3 worden afgevoerd naar het depot van Van Ooijen te Woerden. De andere 800 m3 wordt afgevoerd naar Beesd en wordt gebruikt in de matras. De baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd door aannemingsbedrijf Jos Scholman uit Utrecht; deze aannemer heeft ook de Oude Rijn gebaggerd.

Meer weten?
Bel bureau Communicatie, telefoon (030) 634 59 48.

Houten, 25 augustus 2005.