Provincie Zeeland


Afbreken Vroonweg op de Kop van Schouwen start 29 augustus

Op 29 augustus 2005 start de Provincie Zeeland met het afbreken van het deel van de Vroonweg tussen het Biesterveldwegje in Haamstede en de Kabbelaarsweg in Renesse. Door deze aanpassing krijgt het binnenduingebied zijn oorspronkelijke dynamiek terug en wordt het bijzondere karakter van het natuurgebied hersteld. Aan de rand van de binnenduinen wordt tegelijkertijd een nieuw fietspad aangelegd, zodat ook in de toekomst de mensen van het duingebied kunnen blijven genieten. Gedu-rende het werk zal het fietspad langs de Vroonweg worden afgesloten. Fietsers worden omgeleid via de Hogezoom. De werkzaamheden zullen medio november zijn voltooid.

Het is een unieke situatie dat een autoweg uit de duinen wordt verwijderd. Dit is op de Kop van Schouwen mogelijk geworden omdat in 2003 de recreatieverdeelweg is aangelegd. Met de aanleg van deze nieuwe weg is een alternatieve verbinding tussen Haamstede en Renesse ontstaan. De Vroonweg is hiermee overbodig geworden, waardoor het mogelijk wordt om het oorspronkelijke duingebied te herstellen.

Met het saneren van de Vroonweg wordt een belangrijke stap gezet bij de uitvoering van de regiovisie Schouwen-West. Hierin wordt op samenhangende wijze voor de hele Kop van Schouwen een verbetering van recreatie, natuur, landschap, landbouw en verkeersveiligheid nagestreefd.

In het gebied ten westen van de recreatieverdeelweg hebben zich in de loop der eeuwen verschillende duinlandschappen ontwikkeld. Jonge, hoge duinen, lage natte duinvalleien en verder landinwaarts de binnenduinen. Het is erkend als zeer waardevol natuurgebied. Dit uitzonderlijke stuk Zeeland kan zich nu als een aaneengesloten natuurgebied ontwikkelen.

Donderdag 25 augustus 2005, H. Blok, 0118-631392. 96/05