Koninklijke Nederlandse Schaakbond

16e NAVO Schaaktoernooi in Kolobrzeg (Polen)

Van 21 t/m 26 augustus 2005 werd in Polen het 16e NAVO Schaakkampioenschap gespeeld. Het toernooi bestaat uit 7 ronden Zwitsers, afgewisseld met andere gezamenlijke activiteiten om elkaar beter te leren kennen. Dit jaar had Polen gekozen voor een combinatieprogramma met de stad Kolobrzeg, die 750 geleden zijn stadsrechten heeft verworven. Tevens was het op maandag Dag van de Poolse Krijgsmacht. Daarom was er een indrukwekkend scala aan activiteiten waaraan de deelnemende landen in uniform hebben deelgenomen. Het was indrukwekkend om te zien hoe goed de Poolse Krijgsmacht is geïntegreerd in de Poolse maatschappij.

Gelukkig werd er ook nog geschaakt, al was dat erg vermoeiend gezien de vele nevenactiviteiten. Aan het toernooi deden 13 NAVO-landen mee met in totaal 88 spelers. Spanje, Letland en Litouwen waren voor het eerst aanwezig. Duitsland was wederom huizenhoog favoriet en maakte dat ook waar. Winnaar werd IM Andreas Schenk (2497, Dld) met 6,5 punt, gevolgd door FM Mark Helbig (2326, Dld) met 6 punten en Rafal Przedmojski (2376, Pol) met 5,5 punt. De soevereine winnaar van de vorige editie in Den Haag, IM Lorenz Drabke (2425, Dld), werd slechts vierde en Hannes Rau (2421, Dld) slechts negende.

De Nederlanders presteerden naar behoren. Marco de Waard werd 18e en Rieke van Run 22e, beide met 4,5 punt, Harm Theo Wagenaar 31e met 4 punten, Jan Cheung 41e, generaal Steffers 49e, Tonnie van den Heuvel 51e, Rob van de Walle 52e en Johan Engelen 53e, allen met 3,5 punt. Jan den Besten werd 72e met 2,5 punt.

Het landenklassement, gevormd door de punten van de beste 4 spelers per land, werd ook overtuigend door Duitsland gewonnen met 23 punten. Polen werd tweede met 20 punten en Groot-Brittannië derde met 18,5 punt. Nederland behaalde hier de zevende plaats met 16,5 punt. De marges zijn klein, en zonder onze sterspeler Jan Peter van Zandwijk (2224) hebben we een acceptabel resultaat behaald.

Detailinformatie is te vinden op www.natochess.org/nlchess/.

Op vrijdagmiddag is er traditioneel een blitz-toernooi voor de liefhebbers, naast een simultaan voor de mindere goden en de lokale bevolking. Het blitz-toernooi werd gewonnen door de Pool Adam Karbowiak (2250).

Het toernooi wordt altijd afgesloten met een slotbanket, waarin tevens de prijzen worden uitgereikt. Dat het toernooi enig aanzien heeft mag blijken uit de aanwezigheid van een minister uit het Poolse kabinet bij dit banket.

Het toernooi krijgt volgend jaar weer een vervolg in Groot-Brittannië, waar de 17e editie georganiseerd zal worden in Wellington College, één van de 5 belangrijkste universiteiten aldaar.

(Teamleider Johan Engelen)

---


Dag 9 en dag 10

De wekker gaat deze ochtend een uurtje eerder, want de laatste ronde begint om half negen. Nicky en Mark houden daar niet zo van, en kunnen slechts door flink gebeuk op deuren en ramen wakker worden gekregen. Gelukkig zijn ze nog op tijd om een broodje en glas Orangensaft weg te werken alvorens achter het bord plaats te nemen.

De laatste ronde zit het ons bepaald niet mee. Om te beginnen heeft Lisa Hortensius een vrije ronde, omdat alle mensen onder haar die al gehad hebben. Geen leuke manier om een toernooi mee te eindigen.

Robin

Robin heeft nog uitzicht op een medaille, maar treft in de Pool Oscar Wieczorek de vierde 2000+ speler. De opening gaat goed. De voorbereiding komt op het bord en Robin krijgt een klein plusje. De zwarte stelling is echter stevig en langzaam neemt zwart het roer over. In een iets minder eindspel weet Robin de juiste verdediging niet te vinden en verliest door een verre vrijpion. Daardoor eindigt hij als vijfde. Toch een zeer knappe prestatie, gezien de zware tegenstand.

Mark verrast zijn tegenstander met een stukoffer van zijn grote kleine voorbeeld Magnus Carlsen. Zijn tegenstander verdedigt zich goed, maar Mark weet op knappe wijze een klein eindspelvoordeel te bereiken. In het eindspel speelt hij zwart helemaal weg. Als de winst voor het grijpen ligt, vergist hij zich vreselijk, zodat hij remise moet toestaan. Een karige beloning voor een zeer goed gespeelde partij.

Talitha vangt de versnelde draak op met 5. c4. Door nauwkeurig spel verkrijgt ze een klein positioneel voordeel. Nadat ze een remiseaanbod dapper heeft afgeslagen, zoekt haar tegenstander tegenspel over de f-lijn. Het lukt Talitha niet goed zich hiertegen te verdedigen. Dameruil had haar nog reddingkansen gegeven. Nu delft haar koning het onderspit.

Lisa Schut

Lisa Schut krijgt in een positionele variant van het Italiaans even voordeel, en daarom opent ook deze tegenstander de f-lijn voor tegenspel. Hierdoor zeilen zijn stukken Lisas stelling binnen. De storm kan slechts ten koste van 2 pionnen geluwd worden. Daardoor moet ze uiteindelijk de vlag strijken. Door deze nederlaag eindigt Lisa als derde bij de meisjes, wat wordt beloond met een grote beker.

Milly

Milly haalt in de laatste ronde nog een keer het Belgradogambiet van stal. Haar paarden huppelen er weer flink op los. Haar tegenspeelster stuurt aan op een ongeveer gelijkstaand eindspel. Milly, strijdlustig als altijd, probeert er nog wat van te maken, maar laat pardoes haar loper insluiten. Daarna kan ze niet echt partij meer geven. Toch wordt ze nog 5e bij de meisjes, wat haar net als Robin een diploma van de burgemeester van Mureck oplevert.

Zyon komt in een rustige Italiaanse partij eerst een pion voor. Zwart heeft wel wat tegenspel, maar dat zou niet voldoende moeten zijn. Als Zyon de juiste zet niet doet die had hij wel gezien! verliest hij een kwal. Daarna gaat het langzaam bergafwaarts.

Na deze rampspoed eindigen we met wat vrolijker nieuws. Nicky is na zijn valse start goed op gang gekomen en pakt de 2. c3 Siciliaan, zoals het hoort, hard aan met een systeem van kamergenoot Mark. De witspeelster komt al snel in de problemen en levert met een incorrecte combinatie een stuk in. Wie weet waar Nicky was geëindigd als het toernooi 11 of 13 ronden had geduurd!

In het open toernooi besluit Donna het toernooi met een gemakkelijke overwinning. Ze komt namelijk al snel een stuk voor en maakt dat keurig af. Ze eindigt daardoor in de gecombineerde U14/U16 groep als eerste bij de U14 en valt daarom niet zomaar een beetje in de prijzen.

Bij de slotlunch krijgen we Kaiserschmarre, een typisch Oostenrijks gerecht dat een soort kruising is tussen pannenkoeken en wafels. Dit gerecht wordt door het zeer vriendelijke personeel van Gasthaus Oberer (vandaar deze gratis reclame) speciaal voor de Nederlandse delegatie klaargemaakt. De anderen moeten het doen met slappe doperwtjes. Kijk, zo hoort het. We sluiten af met een ijsje op ons vaste adres. Tja, en dan de terugreis. Die gaat net zo soepel als de heenreis: niet dus. Het begint al op het vliegveld van Graz. We krijgen eerst te horen dat het vliegtuig vertraagd is, en dat we daarom worden omgeboekt via Wenen. We hebben in Zürich namelijk een korte overstaptijd. Halverwege het omboeken komt het bericht dat het vliegtuig toch op tijd zal vertrekken, en keren we terug naar onze oorspronkelijke reisplan.
Natuurlijk vertrekken we toch te laat. Eerst is er een klein technisch probleem. Daarna is er een vogel op de startbaan. Die wil je niet in de straalmotor krijgen, want dat is niet leuk voor zowel de vogel als het vliegtuig. En dus missen we de aansluiting in Zürich. Erg vervelend, omdat het het laatste vliegtuig naar Amsterdam blijkt te zijn. Er zijn ook geen andere oplossingen (Brussel bijvoorbeeld, of een extra tussenstop op de grote vliegvelden in Parijs, Londen of Frankfurt), zodat er niets anders opzit om dan maar in Zürich te blijven. En als je dan weet dat het vliegveld Kloten heet Maar zoals een grote Nederlandse filosoof heeft gezegd: elk nadeel heb zijn voordeel. De spelers nemen de tegenslag zeer goed op (onze complimenten!).
Nadat iedereen van de eerste schrik is bekomen, wordt het thuisfront ingelicht. Daarna worden we op kosten van de vliegtuigmaatschappij ondergebracht in een luxe hotel met dito restaurant. Dat is toch ook wel leuk om eens mee te maken. De volgende ochtend worden we met de eerste vlucht (opstaan om 5 uur!) keurig op Schiphol afgeleverd.

R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 totaal Lisa Schut 1 1 0 0 1 0 0 1 0 4
Milly Schakel 0 1 1 ½ 0 ½ 0 ½ 0 3½
Zyon Kollen 1 0 ½ ½ 0 0 1 1 0 4
Robin van Kampen 1 1 1 1 0 1 1 0 0 6
Talitha Munnik 1 0 ½ 1 ½ ½ 0 0 0 3½
Lisa Hortensius 0 0 1 1 0 ½ 0 0 1R 3½
Nicky Law 0 0 1 1 1 0 1 1 1 6
Mark Haast 0 1 0 1 ½ ½ ½ 1 ½ 5
Donna Schut 1 ½ 1 0 1 0 1 0 1 5½

(Dolf Meyer en Dharma Tjiam)

---