KNMG

Kabinet verwerpt meld- en aangifteplicht voor meisjesbesnijdenis

Het kabinet wil een Meldcode voor meisjesbesnijdenis verplicht gaan stellen en gaat ook de preventie actief ter hand nemen. Het kabinet trekt 3 miljoen euro extra uit voor een steviger, integrale aanpak van meisjesbesnijdenis vanuit één landelijk kenniscentrum voor de risicogroepen en de betrokken (medische) beroepsgroepen. Het kabinet wijst een meldplicht voor hulpverleners en een aangifteplicht voor het AMK af.

Dit blijkt uit de reactie van het kabinet op het rapport dat de Commissie bestrijding Vrouwelijke Genitale Verminking van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg dit voorjaar uitbracht. De RVZ stelde onder andere voor om het recht van geheimhouders om (vermoedens van) kindermishandeling te melden bij een AMK om te zetten in een meldplicht en om AMK-medewerkers te verplichten aangifte te doen van vrouwelijk genitale verminking.

De KNMG reageerde dit voorjaar afwijzend op dit voorstel met een persbericht. Het kabinet is het op dit punt dus met de KNMG eens: een meldplicht heeft als ongewenst bijeffect dat het kan leiden tot mijdgedrag om een hulpverlener te bezoeken. Een aangifteplicht voor het AMK vindt het kabinet eveneens ongewenst omdat het de meldingsbereidheid negatief kan beïnvloeden. Het kabinet wil wel een Meldcode voor meisjesbesnijdenis verplicht gaan stellen. De KNMG werkt sinds enkele jaren met een dergelijke Meldcode voor kindermishandeling en doet daar goede ervaringen mee op.