Socialistische Partij

Uitverkoop stroomnetten: resultaten uit het verleden...

29-08-2005 * De SP keert zich fel tegen het voorgenomen besluit van minister Brinkhorst van Economische Zaken voor een minderheidsprivatisering van de stroomnetten. Afgelopen vrijdag werd na afloop van de ministerraad bekend dat het voltallige kabinet achter dit voornemen staat. SP-Kamerlid Arda Gerkens vreest dat belangen van private aandeelhouders het algemeen belang onder druk kunnen gaan zetten. "Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar vrijwel altijd als de overheid infrastructuur in de uitverkoop doet, krijgen we daar later enorme spijt van."

Arda Gerkens Gerkens is het met de minister eens dat, indien er gesplitst wordt, onafhankelijk netbeheer van de energienetwerken nodig is om concurrentie en leveringszekerheid te waarborgen zijn. Dit onafhankelijke netbeheer dient volgens de SP echter voor 100% door de overheid te gebeuren en niet (deels) door commerciële partijen. Gerkens: "Maar bovenal geniet het de voorkeur überhaupt niet te splitsen, omdat hiermee tevens de volledige privatisering van de stroomvoorziening mogelijk wordt gemaakt. En we weten allemaal wat voor gevolgen privatisering van nutsdiensten heeft."

Volgens Gerkens is dit het zoveelste voorbeeld van het verpatsen van collectief bezit. Deze keer zelfs nog ondoordachter dan de vorige keren. Dat lagere overheden in krappe tijden wel bij varen bij de verkoop van netten, begrijpt ze. "Maar het is een ongezonde prikkel. Als financieel belang voor de korte termijn de leidraad is, kunnen we alles wel in de uitverkoop zetten, tot lagere scholen en politiediensten aan toe. Ik heb echter liever dat de belangen voor de lange termijn zwaarder gewogen worden. Ook de verkoop van het treinspoor en de kabel leverde op korte termijn winst op, maar bracht ons voor de langere termijn vooral ellende. Laten we hier alsjeblieft van leren. Ik pleit daarom voor het bevriezen van de verdere liberalisering en privatisering van de energiemarkt. Laat Brinkhorst eerst eens met een gedegen onafhankelijk onderzoek komen waarbij de voor- en nadelen van de liberalisering tot nu toe eens goed bestudeerd worden."