Politie Gelderland-Midden

Ede; rechercheteam naar Opsporing Verzocht

Publicatiedatum: 29-8-2005 12:28:15

Op dinsdag 30 augustus is in het televisieprogramma `Opsporing Verzocht' een reconstructie te zien van een onderzoek uit Ede (unit Midden). De hulp van de kijkers wordt ingeroepen bij het beantwoorden van vragen, waardoor een serie ernstige misdrijven hopelijk kan worden opgelost.

Tussen april en juli van dit jaar zijn bejaarde en hulpbehoevende vrouwen in de gemeente Ede het slachtoffer geworden van een insluiper. De vrouwen moesten seksuele handelingen bij de verdachte plegen of van hem dulden. Bij één insluiping is het zelfs tot een verkrachting gekomen. De slachtoffers zijn tussen de 52 en 90 jaar oud. Een aantal van hen is doof of anderszins lichamelijk gehandicapt. In een aantal gevallen zijn naast het zedenmisdrijf ook nog geld of sieraden weg genomen.

Signalement
Van de insluiper is bekend dat het om een blanke man gaat, die nederlands spreekt. Hij zou tussen de 1.75 en 1.90 meter lang zijn, een normaal tot stevig postuur hebben en zo'n 20 tot 30 jaar oud zijn. Hij heeft donkerblond kort haar, was soms ongeschoren en droeg af en toe een baseball-cap.

Vragen
In het programma zal een reconstructie van de insluipingen te zien zijn. Daarnaast wordt ondermeer een fiets getoond, die de vermoedelijke verdachte na een achtervolging door de politie in een tuin van de woning op de Emmalaan in Ede heeft achter gelaten. In de uitzending zullen met name slachtoffers van de insluiper nadrukkelijk worden uitgenodigd aangifte te doen, als zij dit nog niet gedaan hebben. Aangifte doen betekent in dit geval niet alleen een verzoek tot vervolging van de verdachte, maar kan ook net dat stukje extra informatie opleveren, dat het oplossen van deze misdrijven mogelijk maakt. Om diezelfde reden worden ook getuigen opgeroepen contact met de politie in Ede op te nemen. Dat kan rechtstreeks met het team op telefoonnummer 0318 - 688935.

Vernieuwd
Het TV programma `Opsporing Verzocht' is vernieuwd. De vaste uitzenddag is verschoven naar de dinsdag, vanaf 20.20 uur. Vanuit de studio worden de onderzoeken in een live uitzending op Nederland 2 gepresenteerd. Kijkers die informatie voor het rechercheteam hebben, kunnen gebruik maken van het (gratis) telefoonnummer 0800 - 6070 of (ook gratis) bellen met Meld Misdaad Anoniem, 0800 - 7000. Wat niet is veranderd aan de programmering is de mogelijkheid om op het allerlaatste moment naar aanleiding van actuele ontwikkelingen de inhoud van het programma te wijzigen.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 - 688221

---