Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ING Amsterdam Marathon richting 20.000 deelnemers

Amsterdam, 29 augustus 2005 - De hype van het hardlopen treft Amsterdam in het bijzonder. Naast de volgeboekte Dam tot Damloop, van Amsterdam naar Zaandam, profiteert inmiddels ook de ING Amsterdam Marathon van deze hype. Bij de ING Amsterdam Marathon lijken zondag 16 oktober 2005 alle records gebroken te gaan worden. De organisatie spreekt de verwachting uit dat het deelnemersaantal ruim boven de 20.000 zal gaan uitkomen. Ter vergelijking, dit is een verdubbeling t.o.v. het jaar 2003. Over een ruimer en sneller parcours zal naast de duizenden recreanten Haile Gebrselassie een poging wagen het parcoursrecord en daarmee ook zijn persoonlijk record aan te scherpen. Inschrijving, via www.ingamsterdammarathon.nl is nog mogelijk tot en met vrijdag 30 september 2005.

Haile Gebrselassie op weg naar record vorm
De grote favoriet voor de eindzege van de komende ING Amsterdam Marathon is Haile Gebrselassie. Gebrselassie. Hij koos naar eigen zeggen voor Amsterdam vanwege het vlakke parcours, gunstige klimaat en strakke organisatie. Zijn doel is een de verbetering van een persoonlijk record (2.06.35, Londen) en het parcoursrecord van de ING Amsterdam Marathon (2.06.23). Een topprestatie is echter afhankelijk van het weer, de hazen, de tegenstand van andere atleten en de vorm van de dag , aldus de 32 jarige Ethiopiër. Op weg naar zijn record vorm loopt Gebrselassie alleen nog de Tilburg Ten Miles op 4 september 2005, waarna hij geen risico meer wil nemen in zijn specifieke voorbereiding op de marathon.

Parcours ruimer en sneller
De onstuimige groei van het deelnemeraantal van de ING Amsterdam Marathon en het streven de kwaliteit van het parcours jaarlijks te verbeteren maken het noodzakelijk dat het parcours regelmatig aangepast moet worden. Voor de 30e jubileum editie betekent dit dat de smalle en bochtige straten rond het Waterlooplein vervangen zijn door een route over de Mauritskade langs het Tropenmuseum. Niet alleen de ruimte is opgezocht maar aanzienlijke invloed zullen deze wijzigingen ook hebben op de snelheid van het parcours. Tal van bochten zijn verdwenen en de verwachting lijkt gerechtvaardigd dat op het deels aangepaste parcours tal van PR s gevestigd gaan worden. Vervallen in het nieuwe parcours is ook de keerlus op de Van der Madeweg. Daarmee hangt samen dat de marathonlopers ook geen hinder meer zullen hebben van de steile klim op de De Heusweg. In het parcours van de ING Amsterdam Marathon 2005 blijven de beide passages langs het Rijksmuseum en door het Vondelpark ongewijzigd gehandhaafd. Dat geldt ook voor het traject langs de Amstel en door het sfeervolle Watergraafsmeer. Nabij het Scheepvaartmuseum zal het gewijzigde traject via het Tropenmuseum en de Mauritskade naar de Stadhouderskade leiden.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Willem Mijderwijk (email: info@ingamsterdammarathon.nl of telefoon 072-5338136). Beeldmateriaal is rechtenvrij te gebruiken.