Gemeente Voorschoten

Persberichten - Gemeente Voorschoten hokt vogels kinderboerderij op Uitgebracht op: maandag 29 augustus 2005

Om besmetting met vogelgriep te voorkomen, heeft de gemeente Voorschoten de vogels op de kinderboerderij opgehokt. De gemeente volgt daarmee het advies op van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) de vogels zo goed mogelijk af te schermen van contact met wilde vogels. De gemeente adviseert, in navolging van LNV, inwoners die hobbymatig pluimvee of parkvogels houden hetzelfde te doen.

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) heeft vorige week tijdelijke maatregelen afgekondigd vanwege de uitbraak van vogelgriep in Rusland en Kazakstan. De Minister wil zo het uitbreken van de vogelgriep in Nederland voorkomen. Besmette trekvogels kunnen Nederlands pluimvee besmetten door rechtstreeks contact of via hun uitwerpselen. Ook via handel en toerisme kan vogelgriep in Nederland terechtkomen.

Adviezen voor ophokken
De gemeente heeft betrokkenen, zoals agrariërs in buitengebied en postduifverenigingen, een brief gestuurd over de te nemen maatregelen. Voor commerciële pluimveehouderijen is het ophokken een verplichting. Voor houders van hobbydieren zijn de maatregelen niet verplicht. LNV geeft de houders van hobbydieren wel het advies de vogels op te hokken om zo contact met wilde vogels te vermijden. De dieren kunnen opgehokt worden in een met gaas afgesloten ren. Geadviseerd wordt aparte rubberlaarzen te gebruiken en de handen na contact met de ren grondig te wassen. Bovendien is het verstandig contact met commerciële pluimveebedrijven te vermijden.

LNV-loket
Ondernemers en houders van hobbydieren kunnen met hun vragen over de maatregelen terecht bij het LNV-loket (0800-2233322) of op de website van het ministerie van Natuurbeheer en Visserij: www.minlnv.nl.


- einde bericht -