Gemeente Reimerswaal


Aanleg bergbezinkbassin in Hansweert

In de Zijpe in Hansweert wordt binnenkort begonnen met de aanleg van het laatste van de in totaal 9 bergbezinkbassin van de gemeente Reimerswaal.

Een bergbezinkbassin dient voor het opvangen (bergen) en bezinken van rioolwater afkomstig uit een overstort.
In de huidige situatie zonder bergbezinkbassin loopt de riolering tijdens hevige regenval over op de nabij gelegen sloot. Door op deze locatie een bergbezinkbassin aan te leggen komt het rioolwater niet meer direct in de sloot terecht maar eerst in het bassin. In dit bassin wordt het water opgevangen en kan het vuil bezinken. Het bezonken vuil wordt teruggepompt in het rioolstelsel. Het bassin is ontworpen op basis ven een bepaalde hoeveelheid neerslag. Als tijdens hevige regenval deze norm wordt overschreden zal echter alsnog het bergbezinkbassin overstorten in de sloot. Omdat het overgrote deel van het vuil dan reeds is bezonken, is het alsnog overstortende rioolwater relatief schoon.

Het bassin zal worden aangelegd in de sloot aan de Zijpe naast de begraafplaats en bestaat uit een grote betonnen bak met een inhoud van ca. 130 m3.

Het project wordt gerealiseerd door aannemingsmaatschappij Van der Straaten B.V. uit Hansweert. Zij doen niet alleen de uitvoering, maar hebben eveneens het ontwerp en de voorbereiding verzorgd.

Naast het bouwen van het bassin bestaan de overige werkzaamheden uit:


* Uitbaggeren van de bestaande watergang;

* Aanbrengen van de fundering, incl. heien;
* Plaatsen van de prefab delen en storten van beton;
* Installatie van de pompen;

* Dempen van de watergang en afwerken van het terrein.

De uit te voeren werkzaamheden aan het bergbezinkbassin, waarmee op zeer korte termijn wordt gestart, zullen met name voor de aanwonenden enige overlast veroorzaken. We vragen hiervoor uw begrip en hopen met uw medewerking de overlast tot een minimum te beperken.

Voor informatie over de werkzaamheden kunt u terecht bij de heer R. Windsma van de afdeling Gemeentewerken, telefoonnummer (0113) 395 304 of 06-24 92 86 46. Eventueel kunt u ook terecht bij de uitvoerder van Van der Straaten, de heer A. Flikweert, telefoonnummer 06-22 46 73 84.

(Geplaatst op: 29-08-2005)