Stadsdeel Zeeburg

Persbericht 26-08-'05: DB Zeeburg stemt in met gewijzigde plannen voor plangebied Van Lohuizen

Het Dagelijks Bestuur van Zeeburg heeft ingestemd met de wijzigingen in het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) voor het plangebied Van Lohuizen in het Oostelijk Havengebied. Het plangebied omvat:
* de jachthaven Entrepot in het centrale deel van de Entrepothaven
* twee nieuwe bedrijfsverzamelgebouwen

* een verbeterde ontsluiting van het Industrieterrein Cruquius

De drukbezochte inspraakavond op 27 april 2005 over het concept SPvE heeft veel inhoudelijke reacties opgeleverd. De reacties hebben geleid tot wijzigingen in het ontwerp en aanvullend onderzoek.

Jachthaven
De belangrijkste verandering in het SPvE is dat de geplande jachthaven kleiner, compacter en meer in oostelijke richting gerealiseerd zal worden. Daarnaast zal de organisatievorm van de jachthaven voldoen aan het karakter van een vereniging. Een vereniging biedt qua handhaving en veiligheid voordelen. De leden, waaronder vermoedelijk ook buurtbewoners, kunnen op deze manier direct invloed uitoefenen op het beleid en de handhaving van het havenreglement. Voor de drijvende accommodatie van de Kanovereniging Zeeburg is in het SPvE een voorkeurslocatie opgenomen. Tot slot is er op het gebied van geluidshinder en luchtkwaliteit aanvullend onderzoek gedaan. De resultaten hiervan zijn tevens in het SPvE verwerkt.

Met deze aanpak van het plangebied Van Lohuizen beoogt het Dagelijks Bestuur de economie, werkgelegenheid en waterrecreatie in Zeeburg te versterken. 'We vinden het belangrijk om voor deze plannen draagkracht te hebben. Echter, er spelen veel verschillende belangen. We hebben alle belangen afgewogen en geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met kritiek, zoals de ligging van de jachthaven, geluidsoverlast en de kwaliteit van de lucht. Op basis hiervan zijn we tot een gewijzigd SPvE gekomen', aldus de stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema.

Vaststelling SPvE
De stadsdeelraad beslist over het SPvE in september 2005. Na de vaststelling van dit SPvE door de stadsdeelraad zal, in overleg met omwonenden en overige betrokken partijen, een beheerplan voor de jachthaven worden opgesteld. Dit beheerplan vormt één van de uitgangspunten bij de selectie van marktpartijen. De vaststelling van het SPvE betekent een belangrijke stap in de planontwikkeling van Van Lohuizen.