Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer

---

Uitspraak in hoger beroep Baan

29-8-2005 13:03:00

In mijn brieven van 16 mei en 14 juni jl. over het ERP-programma voor het materieellogistieke en financiële domein van Defensie, heb ik aangekondigd dat ik u afzonderlijk zou informeren over de afloop van het hoger beroep dat Baan Nederland B.V. heeft ingesteld tegen het voor haar negatieve vonnis in kort geding van de rechtbank in Den Haag van mei 2004. De vordering van Baan luidde hierbij kort gezegd om de Staat te verbieden de opdracht voor de levering van softwarepakketten voor ERP aan SAP Nederland B.V. te gunnen.

Op 4 augustus 2005 heeft het Hof bij vervroeging arrest gewezen in het hoger beroep en het vonnis van de rechtbank bekrachtigd. De vordering van Baan is daarmee opnieuw afgewezen. Zoals afgesproken in het algemeen overleg van 24 juni 2004 over de pakketkeuze (SAP of BAAN), heb ik mij bij de afname van SAP-licenties samen met andere van SAP af te nemen diensten beperkt en ben ruim onder de maximale omvang van M 5 gebleven. Nu het Hof in hoger beroep het voor Defensie gunstige vonnis van de rechtbank heeft bekrachtigd, verzoek ik u deze beperkingen te laten vervallen, wat voor de voortgang van het project noodzakelijk is. Over de voortgang het volgende.

De introductie van ERP bij Defensie is wat de planning betreft verdeeld in vier plateaus. Elk plateau doorloopt verschillende fasen. Per plateau wordt begonnen met de uitwerking van standaard bedrijfsprocessen en gegevensstructuren. Deze worden vervolgens in de inrichtingsfase in SAP ingericht (bouw SAP-bouwstenen). Ten slotte worden de nieuwe bedrijfsprocessen en de informatievoorziening met behulp van deze SAP-bouwstenen ingevoerd bij de defensieonderdelen.

In 2005 staat de uitwerking van plateau 1 centraal. Plateau 1 heeft betrekking op de bevoorrading en de verwerving in het operationele domein, operationeel onderhoud en de modernisering van de financiële processen. Eind dit jaar wordt deze fase voltooid en begint de bouw van de bijbehorende SAP-bouwstenen en de voorbereiding van de implementatieprojecten bij de defensieonderdelen. Hiervoor worden de volgende voorbereidingen getroffen:

* Het aangaan van een nadere overeenkomst met de regiepartner (Capgemini/Logica CMG) voor het realiseren van de SAP-bouwstenen voor plateau 1. Het contract zal op korte termijn worden gesloten om tijdig te kunnen starten met de inrichting van de zogenaamde bouwstenenfabriek;

* De selectie van implementatiepartners voor de ondersteuning van de defensieonderdelen bij de invoering van de standaard bedrijfsprocessen en informatievoorziening met SAP;
* De voorbereiding van de Defensieonderdelen op de implementatieprojecten en de inrichting van de lokale implementatieprojecten.

In de daarop volgende plateaus staan centraal:

* Plateau 2: de bevoorrading en de verwerving in de vredesbedrijfsvoering oftewel het statische domein;
* Plateau 3: managementinformatie, complex onderhoud, logistiek ketenmanagement, de planning van operationele eenheden en projectmatige verwerving;

* Plateau 4: de innovatie van de bedrijfsvoering door de introductie van geavanceerde managementconcepten.

Bij de plateau-indeling heeft Defensie prioriteit gegeven aan de logistieke ondersteuning van operaties, alsmede aan de verbetering van de financiële processen (plannen, begroten, budgetteren). Verder is rekening gehouden met het absorptievermogen van de organisatiedelen, de te behalen besparingen en de beheersing van risicos. Het totale project loopt tot en met het jaar 2010.

Zoals voorgesteld in mijn brieven van 16 mei en 14 juni jl, die de vaste commissie voor Defensie voor kennisgeving heeft aangenomen (05-DEF-B-055, d.d. 30 juni 2005), zal ik u voortaan door middel van de begroting en het jaarverslag informeren over de status en de voortgang van het ERP-programma.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE